На упис првака само са лекарским уверењем

На упис првака само са лекарским уверењем

У понедељак 1. априла почиње упис ђака првака који ће трајати до 31. маја. Новина од ове године је да родитељи неће морати да носе на упис извод из матичне књиге рођених, држављанство, потврду о пребивалишту, већ ће то школе прибављати електронски.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је родитељима остало да на упис првака донесу само лекарско уверење, јер то не може нико други да обезбеди.

„Све друго документа – извод из матичне књиге рођених, пребивалиште… се електронски набавља. За то је обучено доста људи, директори имају упутства, имају и кол центар где ће се јавити ако им нешто буде нејасно“, рекао је Шарчевић за ТВ Прва.

Он је додао да је важно и увођење ЈИСП-а, јединственог информационог система просвете који ће подразумевати регистре наставника, регистре предавача на факултетима, регистре истраживача у оквиру научних институција.

Упитан да ли ће због дигиталних уџбеника школске торбе отићи у заборав, министар је рекао да не може бити све дигитално, али да ће се постепено смањивати школске торбе.

Он је указао да је држава урадила 2.000 дигиталних учионица, а да ће до јесени бити урађено још 8.000 дигиталних учионица, те да ће сви ученици првог разреда основне школе имати дигиталне уџбенике и дигиталне учионице.

„Такав интензитет брзог опремања школа није се десио ни у једној европској земљи, да се за две до три године цео систем дигитализује“, закључио је министар.

У први разред ове године уписују се деца која су рођена од 1. марта 2012. до 28. фебруара 2013. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг