Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

У Србији се данас обележава Национални дан борбе против карцинома дојке. По оболевању смо на средини

у Европи, али по смртности на другом месту, после жена у Македонији.

Сваког дана, у просеку, у Србији од карцинома дојке оболи 10, а умру четири жене: то је, према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, за годину дана нових 3.700 оболелих, и 1.650 смртних случајева.

На 100.000 жена од карцинома дојке код нас оболи 54,3, а умре 19,7. Чак у 13 округа учесталост оболевања је виша него у остатку земље. Тако жене у Пиротском и Расинском округу готово двоструко чешће оболевају од карцинома дојке него у другим регионима, али је рецимо у Пчињском округу стопа оболевања троструко нижа од просечне у Србији и износи 16,4 на 100.000 жена. Највише стопе оболевања региструју се у популацији од 60. до 74. године, а благи пораст морталитета од карцинома дојке бележи се већ од 45. године, али је највећа смртност од ове болести и даље међу женама од 60. до 69. године. Стручњаци то повезују са чињеницом да се жене касно јављају лекару, када је малигна болест већ у узнапредовалом стадијуму, односно већ су присутне удаљене метастазе на суседним органима.

Изузетно је важно да жене брину о сопственом здрављу и да редовно спроводе самопреглед дојки. Ова препорука се односи и на жене млађе животне доби, као и труднице и породиље. Потребно је да жене посматрају своје дојке, обрате пажњу на изглед, облик и величину дојки, промене на њима, боју коже, изглед брадавица, појаву исцедака или сличних промена. Неопходно је  да се жене, уколико примете било какву промену, одмах јаве лекару.

TопПрес/ Извор: Агенција