tanjugtanjug

Србија и Република Српска ће основати Национални савет за очување идентитета српског народа, чији ће задатак бити спречавање асимилације.

Ово је једна од главних тачака декларације о опстанку српског народа, чије су доношење најавили председници Србије и Српске Александар Вучић и Милорад Додик. Текст декларације требало је да буде представљен на Сретење, али је председник Вучић предложио да се то, ипак, одложи како би се, како је рекао, обезбедила шира међународна подршка.

Овај документ, који ће највероватније бити усвојен у форми споразума, у великој мери је завршен, али се, према нашим информацијама, на њему још ради. Наш избор наводи да треба да се усагласе још неки појмови и технички детаљи.

Национални савет, према писању „Гласа Српске“, чији су новинари имали увид у споразум, требало би да чине председници и премијери РС и Србије, патријарх СПЦ и министар спољних послова Србије.

У споразуму је наведено да Србија и РС његовим потписивањем желе да обавежу своје државне органе и институције да омогуће материјалне, друштвене и политичке услове за развој, очување и неговање културе и националног идентитета српског народа.

Документ би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске. Претходно би на њега сагласност требало да дају две владе, а влада у Бањалуци је то већ учинила. Документ ће бити формулисан као анекс Споразума о успостављању специјалних и паралелних односа између Србије и РС.

Мере које овај споразум предвиђа су неговање блиских односа свих Срба са матичном државом, јачање свести о заједничком пореклу, убрзање економског развоја и чување и неговање српске културе и националног идентитета. Посебно се истичу остваривање права на употребу српског језика и ћирилице, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје и неговање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа као и на обележавање националних празника.

План је и да ученици основних школа из Србије и РС, већ од септембра, почну да уче исто градиво из српског, историје, географије и природе и друштва.

Додик: Одлагање – одговоран потез

Додик сматра да је Вучић у праву што је предложио одлагање представљања и усвајање заједничке декларације. Он је, за РТС, оценио да председник Србије није желео да се доношење тако важног документа поклопи са завршним данима кампање у Београду како не би било примедаба да се то ради због избора:

– То је државничка одговорност – рекао је Додик, који је потврдио и да планира да се кандидује за српског члана Председништва БиХ на предстојећим изборима.

ТопПрес/ Извор: Новости