Чачак – Мала Нађа Ђеровић из чачанског села Горња Горевница је превремено рођена, у 30-ој недељи, одмах по рођењу пребачена је на Институт за неонатологију у Београду, где је провела 72 дана, након чега је имала контроле, међутим, иако интелектуално очувана, примећена су одређена кашњења. У осамнаестом месецу живота, дијагностификована јој је церебрална парализа.

 

„Када смо се суочили са дијагнозом, кренула је борба у тражењу решења, а с обзиром на то да церебрална парализа представља стање које траје, на самом старту нисмо ни знали са чиме се суочавамо. Водили смо рачуна да негде не погрешимо, што је могуће да је и дошло до неке грешке кроз наше истраживање. Међутим, ми смо желели најбоље за њу, првенствено нам је било битно да дођемо до центара који су стручни да помогну Нађи у њеном развоју и да из ње извучемо максимум”, каже мама Милица Ђеровић за РИНУ.

 

Оно што се радило четири и по године су физикалне терапије, она је имала и операцију фибротомије, што је све дало неке резултате, али њен проблем је такав да вежбе нису могле да ураде много. Предлог докторке и идеја њених родитеља била је да се покуша лечење у Америци за које су и аплицирали.

 

„Мишљење доктора је да би Нађа могла још да напредује, али да морамо да сачекамо још неки период, тако да смо ми ту годину посветили физикалним терапијама, то је оно што она мора да има, што није везано за операције. Пре месец и по дана ушли смо поново у процедуру, аплицирали смо и пре три дана стигао нам је одговор да је она кандидат за СДР.

 

„Операција би требало да буде у Америци, у Сант Луису, након СДР операције, после две недеље следи још једна, која би била ортопедска, па опоравак у тој земљи три недеље”, истакла је Нађина мама.

 

Иначе, акција „За Нађин први корак” траје годину и по дана, скупљена су одређена новчана средства, али та средства нису довољна за целокупан период њеног лечења. Укупно је потребно 130 000 евра, али оно што је хитно јесте 35 000 евра који недостају за операцију, као и за прве две терапије након првог хируршког захвата на које мора да оде и тај рок је до 01. септембра који би требало да се испоштује како би се операцијај могла заказати.

ТопПрес/ РИНА