Управа за аграрна плаћања расписала је данас Јавну набавку за надоградњу информационог система са модулима за контролу продаје и употребе средстава за заштиту биља и за обрачун и исплату рефакције плаћене акцизе на деривате нафте у пољопривредне сврхе.

Процењена вредност набавке је 164 милиона динара.

Рок за доставу документације је 11. децембар.

Како је наведено у техничкој спецификацији, систем контроле средстава за заштиту ће омогућити детаљно праћење продаје и дистрибуције пестицида на свим продајним местима, чиме ће се створити транспарентно и одговорно окружење за пољопривреднике, трговце пестицидима и релевантне надлежне органе.

Прецизира се да увођењем система за контролу и праћење употребе пестицида, Министарство пољопривреде исказује своју посвећеност одрживој пољопривреди и заштити животне средине, као и заштити интереса пољопривредника и потрошача.

Овај систем ће, како је наведено, бити „један од кључних алата за унапређење аграрног сектора земље, постигнуће виших стандарда у пољопривреди и допринеће стварању сигурнијег и здравијег окружења за све грађане“.

Објашњено је да је циљ ове набавке контрола продаје и употребе средстава за заштиту биља, као и формирање евиденције који је купац, односно посебно свако пољопривредно газдинство, купио колико и ког средства за заштиту биља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг