Нафта не сме бити скупља од 100 динара

Нафта не сме бити скупља од 100 динара

Влада Србије у четвртак би требало да донесе одлуку о враћању субвенција за гориво за пољопривреднике, а како “Новости” незванично сазнају, подстицаји ће највероватније бити обезбеђени и кроз систем редакције, тачније, да пољопривредници, када купе гориво, приложе фискални рачун, и држава им врати део новца. Стручњаци у аграру сматрају да је овај начин најмање подложан злоупотребама, за разлику од некадашњих бонова или давања готовинског новца.

Пољопривредници, који већ више од две године немају подстицаје за гориво, сматрају да би оно требало да буде најмање 60 до 100 литара по хектару, и да не би требало да кошта више од 100 динара.

– Већ дуго се размишља о враћњу субвенција за гориво, али треба само смислити начин како да се спрече нафташи да то злоупотребе – казао је Маријан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду. – Заложио бих се за систем повраћаја новца.

Подстицаји у пољопривреди, иначе, већ више од деценије муче српски аграр. Док пољопривредници сматрају да треба ускладити све са земљама у региону, које и те како улажу у ову привредну грану, то се код нас никако не дешава. Највећи удар на пољопривреднике почео је 2015. године, када се подстицаји више нису давали за 100 хектара, већ само за 20 и када су укинуте субвенције за гориво. Уз то, од тог момента, сви регистровани пољопривредни произвођачи су добијали само 4.000 динара по хектару, уместо 12.000, колико им је држава давала до тада.

Субвенције су 2010. године повећане са 12.000 на 14.000 динара и пољопривредници су их добијали за 100 хектара земље које обрађују. Добијали су и регрес за ђубриво и гориво. Касније, 2013. године, субвенције у биљној производњи спале су на 6.000 динара, а толико су добијали и за гориво. Негде 2014. године држава је већ смањила са 100 на 20 хектара, а од 2016. године следовања су се претворила у 2.000 динара по хектару и 2.000 динара за ђубриво. Гориво више није постојало као ставка коју ће држава финансирати.

– Желимо да будемо конкурентни као и сви пољопривредници у региону, које држава субвенционише – објаснио је Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине. – Нама би и умањење од 40 динара по литру било значајно. И било би добро да гориво дају бар до 100 хектара, у регистру. Да бисмо били конкурентни 20 хектара је мало, мора се субвенционисати већа површина по газдинству. Потребно је схватити да је наша фабрика под ведрим небом и уколико се овај подстицај поново врати биће добро.

Министарство

У Министарству пољопривреде нису могли да коментаришу када ће одлука о субвенционисаном гориву за пољопривреднике бити враћена, али ни који модел ће бити коришћен. Како су нам рекли, то се очекује најкасније за десетак дана.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј. Субин

KOMENTARI