foto-epafoto-epa

Цене сирове нафте би могле да узлете на 100 долара за барел колико већ наредне године, јер ће проблеми са испорукама нафте из Ирана и Венецуеле вероватно извршити притисак на глобално енергетско тржиште, тврде аналитичари Бенк ов Америка Мерил Линч.

Цена фјучерса северноморске нафте типа „брент“, која се тренутно креће око 77 долара за барел, достићи ће 90 долара за барел у другом тромесечју 2019. године због већег смањења светских залиха, поручују из те банке.

Цене „црног злата“ би, међутим, могле да порасту још више, будући да споразум између Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и других главних произвођача, попут Русије, о ограничавању производње и даље помаже смањењу глобалне понуде.

Погоршање ситуације у Ирану може да погура цене на 100 долара, односно на ниво који није виђен још од 2014. године, кажу аналитичари.

Нафта „брент“ достигла је највиши ниво у протекле три године убрзо након што је амерички председник Доналд Трамп раније ове недеље рекао да се САД повлаче из нуклеарног споразума који је постигнут пре три године са Ираном и најавио обнављање санкција Техерану.

Иран наводно производи четири одсто од укупних глобалних испорука, и има дневну производњу од око 3,8 милиона барела.

Аналитичари очекују да ће ОПЕК и Русија постепено смањити количине које држе подаље од тржишта. Међутим, уколико се не повуку из свог садашњег споразума о ограничавању производње, ситуација на глобалном тржишту ће, како оцењују, постати затегнутија и цене ће се повећати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг