tanjugtanjug

Од 3. априла, саобраћајна полиција кажњаваће возаче по новој тарифи – поједине казне увећане су и 100 одсто. Као и до сада биће могућ такозвани договор између учиниоца прекршаја и саобраћаjне полиције. Међутим, не у свакој ситуацији.

Када вас саобраћајна полиција казни на лицу места, потребно је сачекати позив судије за прекршаје, а потом се јавити у територијално надлежну станицу полиције или у полицијску јединицу у месту свог пребивалишта – како бисте закључили споразум.

О споразуму, на крају, одлучује суд.

Такав споразум могу да затраже сви возачи, осим оних који су починили тешке саобраћајне прекршаје.

Три су ограничавајуће могућности:

Ако је неко, у претходне две године, правоснажном пресудом суда осуђен за прекршај који предвиђа шест или више поена; уколико је у последње четири године извршио тешко кривично дело против безбедности и непружања помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди; ако је неко учинио прекршај насилничке вожње.

За истек возачке дозволе, или истек важења регистрације, као и за прекршаје као што су насилничка вожња – вожња у потпуно алкохолисаном стању – више неће бити могуће закључење нагодбе.

Иначе, казне за поједине прекршаје су повећане, па ће се, на пример, вожња у супротном смеру у једносмерној улици уместо са 6.000 кажњавати са 10.000 динара; за претицање преко пуне линије казна је повећана са 15.000 на 20.000 динара, колико ће коштати и прелазак на црвено светло.

Саобраћајна полиција ће у наредном периоду строго контролисати и коришћење сигурносног појаса на задњем седишту.

ТопПрес/ Извор: Танјуг