Просечна цена закупа оранице у државној својини износи 196,23 евра по хектару, за просечан квалитет земље, наводе из Управе за пољопривредно земљиште.

Из Управе кажу да је број општина и градова у којима није било закупа пољопривредног земљишта прилично смањен.

Па је тако у агроекономској 2017/2018. години 28 градова и општина било без закупа, док је годину дана раније то је био случај са 32 јединице локалне самоуправе.

Тренутно је у Србији на располагању 515.000 хектара државне земље која је доступна за закуп, а издато је нешто мање од 300.000 хектара.

Како се најављује, до јесени се очекују и измене Закона о пљопривредном земљишту, како би се повећало најамљивање државних ораница, а недавно усвојеним Правилником, пооштрене су и мере за оне који планирају закуп.

На тај начин држава планири да помири интересе ратара и сточара, имајући у виду да су у том смислу постаојале одређене замерке.

Убудуће ће газдинства, која до државних ораница долазе по праву пречег закупа на основу сточарства, морати да користе то земљиште једино за производњу хране и то оних култура које се користе за исхрану оних домаћих животиња, на основу којих је газдинство и стекло право закупа, наводи Политика.

Забележени су одређени случајеви када су сточари који су добијали државно земљиште под привилегованим условима, исто то земљиште нелегално стављали у подзакуп и тако зарађивали новац.

Од сада, уколико закупац не буде користио земљиште у намењене сврхе, уговор о закупу престаје са важењем закључно за истеком агроекономске године у којој је нерегуларност и примећена, те ће таква газдинства бити у пасивном статусу.

ТопПрес/ Извор: Политика