Најава значајног египатског улагања у пољопривреду

Најава значајног египатског улагања у пољопривреду

Египатска компанија „Каиро три А група“ заинтересована је да у Србији изгради регионални центар за откуп житарица и воћа, а касније и фабрику за прераду воћа, речено је након данашњег састанка државног секретара Сенада Махмутовића и председника египатске компаније Ајмана Ел Гамила.

Махмутовић је нагласио дам је „Каиро три А група“ највећи произвођач хране у Египту, највећи увозник житарица и произвођач воћа и поврћа.

„Данас смо разговарали о конкретним могућностима сарадње, а за нас је веома важно да су они највећи увозници кукуруза, док смо ми једна од држава која има највеће количине те житарице за извоз. Изразили су и заинтересованост да у Србији изграде регионални центар са хладњачом за откуп воћа из Србије и околних земаља ради извоза у Египат. У следећој фази би се ту изградила и фабрика за прераду воћа и прављења концентрата који би служили за различите производе, сокове и друго“, најавио је Махмутовић.

Додао је да је за наше пољопривреднике веома важно да се ти пројекти реализују.

„Процене су да ће ове године Србија имати осим 4,2 милиона тона кукуруза за сопствене потребе и преко 3,8 милиона тона за извоз, а годишњи увоз ‘Каиро три А групе’ за потребе Египта је 3,5 милиона тона ове житарице, дакле готово целокупна наша количина за извоз. Они сарађују са Нестлеом, Мекдоналдсом, Кока колом и многим другим светским компанијама“, рекао је државни секретар у Министарству пољопривреде.

Додао је да је египатска компанија заинтересована и за воће из Србије, пре свега јабуке и црвено воће.

„Ми смо велика фирма која се бави производњом сточне хране и хране за људе, и мислимо да је овде јако добра прилика за улагања, нарочито у послу са откупом пољопривредних производа, али и изградње фабрике, јер постоје сировине којем су заиста веома доброг квалитета“, рекао је председник „Каиро три А групе“ Ајман ел Гамил.

Нагласио је заинтересованост своје компаније за прављење различитих производа од јагода, бобичастог воћа и јабука, као што су концентрати за сокове, суво воће и то у великим количинама.

„Пре свега се бавимо увозом житарица за потребе Египта, али и околних земаља. Бавимо се млинарском индустријом, производњом скроба, глукозе, фруктозе, што добијамо прерадом кукуруза, али се бавимо и воћем које извозимо у скоро 40 земаља. Овде смо пре свега због тога да бисмо у тим областима развили сарадњу између Египта и Србије“, навео је Ел Гамил.

Он је додао да „Каиро три А група“ има и значајну живинарску производњу од 60 милиона бројлера годишње и доминантно учешће у тој области на локалном тржишту.

Због тога је једна од тема разговора била и могућност извоза меса из Србије, пре свега говеђег.

Након састанка домаћини су госте из Египта одвели у обилазак воћарских плантажа у Срему и Месне индустрије „Срем Шид“ у Шиду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI