Влада Србије и председник Александар Вучић још једном показују да имају разумевања нарочито за оне секторе привреде који су најпогођенији кризом, оценио је председник Привреде коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж поводом најављених нових мера помоћи привреди.

„Сектори који су најтеже погођени кризом су угоститељство, хотелијерство, туризам, путнички саобраћај, који да се сутра нормализује ситуација не могу преко ноћи да се опораве. То је изузетно важан корак. Држава је показала да може и да хоће да сачува оно што је најбитније, а то су радна места. Људи треба сутра када се ово заврши и када се будемо статбилизовали да буду спремни да раде“, рекао је Чадеж за Танјуг.

Председник ПКС-а је навео како нема дела привреде који није погођен кризом, али је оценио да су најављене мере начин да привреда врло брзо покаже добре резултата уколико убрзо буде успостављена контрола над епидемиолошком ситуацијом.

Чадеж је оценио да је од директне подршке исплати зарада још важније то сто Влада наставља са великим улагањима у инфраструктуру.

„Директна подршка минималцу је нешто што омогућава да преживимо, поготово малим и средњим предузећима, али не заборавите инвестиције у инфраструктуру које вуку привреду да ради. Упумпавају на здрав начин новац којим се нешто трајно изграђује“, нагласио је председник ПКС-а.

Мала и средња предузећа могла би да очекују финансијску помоћ преко америчке Мађународне развоје финасијске корпорације (ДФЦ) већ у другом кварталу ове године, рекао је Чадеж.

„Цео пројекат је спреман. Разговара се са комерцијалним банкама, све је у финалној фази. Гарантна шема ДФЦ-а није много другачија од гарантне шеме Владе Србије коју су привредници итекако користили. Дакле, ово је додатни вид подршке, и он ће веома брзо ући у систем што је веома важно. Мислим да може да почне већ надамо се у другом кварталу ове године, и да се осети у привреди одмах, јер је то новац који фирме узимају под неким добрим условима где не морају да дају одређена обезбеђења за која можда сад не би биле спремне“, објаснио је Чадеж.

TопПрес/ Извор: Танјуг