foto tanjug, zoran zesticfoto tanjug, zoran zestic

Има много “правила” којима су нас училе маме и баке, шта смемо, а шта не смемо радити, а да при том никаква објашњења нисмо добијали зашто је то баш тако. Необична веровања везана су за скоро сваки сегмент живота, од јела и купања, па до разних светковина и славља.

Једно од таквих необичних веровања је да ћете бити богати ако поједете сва мрвице са стола. Такође, свим девојкама се даје да једу окрајак хлеба, јер се верује да ће то добринети да их свекрва воли.

Још једно од необичних правила која се примењују за време јела је да никако не треба певати, јер тај ко то ради за време јела, ожениће се лудом девојком или, ако је женско у питању, удаће се за лудог човека.

Такође, никако се не сме неумивен некоме јавити ујутро. Ако се то, ипак, учини, мора да се каже: Добро јутро, нисам се умио или умила.

Ако девојка, која спрема неку храну, загребе мало по шерпи у којој је мутила колаче, верује се да ће јој на свадби падати киша.

Исто тако, необично је веровање да некога ко разбије огледало чека 7 година несреће.

Ако се деси да се руке, при руковању четири особе, укрсте, верује се да ће међу њима избити нека свађа.

Свађа се наслућује и ако некоме поклоните упаљач. А да не бисте покупили чини које је неко давно бацио, никако не смете да прелазите преко раскрснице, јер је то место на коме се укрштају овај и онај свет.

Десиће вам се нека несрећа, ако вам црна мачка пређе пут, али ако видите оџачара, то је срећа.

Вода се најчешће просипа за неким ко је кренуо да обави неки важан и тежак посао, да би му тада све ишло лагано као што вода протиче.

Многа веровања су везана и за црвено слово у црквеном календару. Наиме, тада се не сме ништа радити, јер ће вас задесити казна од тог свеца, чије је име забележено црвеним словом.

ТопПрес/ Извор: Опанак