Председник Србије Александар Вучић саопштио је да данас, према резултатима тестирања, имамо најнижу зараженост – од око три одсто.

Вучић је, након разговора са амбасадорком Кине Чен Бо и тимом кинеских лекара, рекао да очекује да ће то потврдити и кризни штаб на прес конференцији, те нагласио да би резултати били много бољи да није било Геронтолошког центра у Нишу, из којег већ има 43 умрлих.

Указао је да на основу узорка од 4. 000 тестираних може да каже да имамо најмању зараженост од почетка епидемије, која износи три одсто.

„То су резултати свих мера које су предузимане, на које се неки људи љуте. Важно је што данашњи дан обележавамо у карантину. Баш нам је тај дан веома потребан, и потребно је још мало дисциплине“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, сви бројеви по градовима су добри.

„Ниш се опоравио драматично и Београд је бољи него јуце. Нови Сад има фанатстичне резултате већ десет дана. У Крагујевцу су углавном веома добри, иако је јуче било мањег искакања“, објаснио је Вучић.

Захвалио се представницима пекиншког генетском институту, ГДИ, указујући да су то млади људи, који су у Вухану радили у лабораторијама.

Захвалио се и свима који су нам донирали најсавременију лабораторију «ватрено око», најсавременију не само у региону, већ целој источној Европи.

Најавио је да ће Србија наставити са великим бројем тестова, јер не жели да крије број инфицираних и умрлих од корона вируса, као неки други.

„Ми ћемо да лечимо, а не да дозволимо да људи умиру“, казао је Вучић.

Истакао је да је са кинеским партнерима разговарао и о дигитализацији нашег здравственог система и да је намера да се направи и најсавременија лабораторија за истраживање у Европи.

У тој лабораторији, како је објаснио, моћи ће да се анализира мутација вируса.

Рекао је да је циљ да будемо водећи међу земљама Европе у сфери лабораторијског истраживања.

Најавио је да ће ускоро и у Нишу бити успостављена модерна лабораторија за исток Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг