foto-profimediafoto-profimedia

Да би обезбедио квалитетну здравствену услугу пацијентима, Клинички центар у Крагујевцу, уз подршку Министарства здравља, пре више од годину дана успоставио је сарадњу са водећим шпанским ортопедима. До сада је, уз учешће и наших лекара, обављено на десетине најкопликованијих операција кичме. На такве интервенције, пацијенти су до сада упућивани у иностранство.

„Моја највећа жеља је да оздравим, да трчим за лоптом, да се играм са својом млађом сестрм, да ме ништа више не боли и највише желим да се не гушим више“, каже Анђела Станишић из Земуна.

Четрнаестогодишња девојчица од рођења болује од спиналне мишићне атофије. Због слабљења мишића деформисала се кичма, а грудни кош притиска унутрашње органе. Седи и лежи само на десној страни.

„Има велике контрактуре великих зглобова, криви се кичма, плућа су јој слаба, сва је згрчена и није у природном положају“, објашњава Анђелина мајка Марија Станишић.

Ретка, прогресивна генетска болест везала је Анђелу за колица и довела до великог деформитета кичме. Један од водећих дечјих орпеда Норберто Вентура прихавтио је да помогне девојчици. У сарадњи са колегама из Крагујевца урадио је халотракцију.

„Ово је врло компликован случај. Овим захватом кориговаћемо сколиозу, а за пар месеци чека нас нова операција. У нашој болници ово су стандардни захвати, али било би боље да је операција урађена раније“, каже Др Норберто Вентура.

„Овде имамо троструку корист: за пацијенте то је прва и основна корист о којој бринемо, друго – едукација наших младих доктора и трећа је финансијска корист за наш републички Фонд здравственог осигурања“, објашњава Проф. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

Халотракција омогућава истезање кичме и опоравак унутрашњих органа. Прву препреку ова храбра девојчица успешно је пребродила. Чека је уградња импланта.

ТопПрес/ Извор: РТС