foto ilustracija thinkstockfoto ilustracija thinkstock

Смедеревска Паланка – Да и у малим срединама, попут Смедеревске Паланке, постоје институције које у много чему могу послужити за пример, доказ је Основна школа „Олга Милошевић” из варошице на Јасеници. Ову најстарију образовну установу у Паланци, с подручним школама у Придворицама и Водицама, данас похађа око 435 ученика. Осим што се улаже у услове за рад ђака и наставног кадра, ова школа прави је „рекордер” у пројектним активностима. У последње две године све просторије у матичној школи су реновиране – замењени су подови, окречене су, промењен је намештај, урађена расвета. Подручне школе нису у другом плану. Напротив. И у њима је сређен ентеријер, а ни у техничкој опремљености не заостају. Помогла им је делом локална самоуправа, али мештани села Водице и Придворице познати су по томе што улажу у своје школе – донирали су материјал, помагали на разне начине.

Руководство школе и запослени на време су схватили да не могу све да очекују од локалне самоуправе и мештана, па су се окренули пројектима, домаћим и међународним.

У оквиру пројекта „Еразмус”, који финансира Европска унија, ОШ „Олга Милошевић” добила је бесповратна средства за мобилност наставника на семинарима широм Европе, у циљу подизања нивоа компетенција и унапређења наставе. Добили су средства и у пројекту за неформални приступ инклузивном образовању и с колегама из Немачке, Шведске, Малте, Румуније, Хрватске, Пољске, Естоније, Мађарске, Грчке, Португалије и Чешке активно учествују у размени знања и искустава у оквиру ове области образовања.

Ова школа учествује и у чак једанаест „Етвининг” пројеката. Један од њих је „Шта су руке наших бака знале” у сарадњи са школама из Словеније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине.

ТопПрес/ Извор: Политика, Оливера Милошевић