Најстарија светиња у Шумадији крије велике историјске тајне а пропада наочиглед свих (ВИДЕО)

Најстарија светиња у Шумадији крије велике историјске тајне а пропада наочиглед свих (ВИДЕО)

Топола – У селу Горович недалеко од Тополе  налази се једна од највећих и најстаријих светиња  у централној Шумадији. За богомољу Светог Преображења Христовог не постоје писани трагови о њеном настанку и ко је ктитор, али према предањима српског народа важи да је саграђена још пре владавине Немањића, тачније да је настала за време Римљана као рана хришћанска богомоља или базилика која је још крајем петог века служила као судница.

„Пролазећи царским друмом деспот Стефан Лазаревић кренуо је у Никопољски рат управо на овом месту где се храм налази, одслужена је света литургија где је војска причешћена. Тада се зарекао  да ако се врати жив из битке, да ће српску светињу обновити и уредити, и по предањима народа то је и учинио. Оно што је јако карактеристично на улазним вратима видимо урезаног војника са перчином и кубуром у руци у јуришном положају која осликава тадашње тешко време  и тежње српског народа за слободу од тадашње турске војске“, казао је за ТопПрес, свештеник Ђорђе Радишић.

Ђорђе Радишић сведочи о историји овог места, фото: ТопПрес

Многе тренутке српске историје чува храм код Горовича, по причама Карађорђевих савременика вожд је Јелену упознао у оближњем селу и венчао се управо у овој цркви, и тако је започето стварање једне од две највеће династије у Србији.

„Када је украо тада девојку Јелену у селу Маслошево код Тополе, венчао се у цркви 1786. године, и то није једини пут када је Црни Ђорђе прошао овим путем. Идући у рат на Османско царство са свом војском и добошарима  дошао је у овај монументални храм где се српска војска причестила“, рекао је Радишић. Храм Светог Преображења Христовог у више наврата је спаљиван, али и обнављан. Улазни део некадашње богомоље озидао је угледни мештанин Милисав Станковић из села Горович са трговцима овог краја.

Задужбина деспота Стефана Лазаревића, фото: ТопПрес

„Неколико векова касније на иницијативу председника општине Топола Илије Марковића креће поновна обнова храма где се ојачавају зидови цркве. Приликом посете археолога из Суботице и Крагујевца, током радова копајући метар у дубину наишли су на трослојне темеље, што поткрепљује причу да је овде постојала светиња  и пре Немањића, базилика из 5-6 века“, рекао је ставрофор Ђорђе.

Данас овај храм није одолео зубу времена, потпуно је пред пропадањем и само је питање дана кад ће се урушити.

Ставрофор Ђорђе Радишић, фото: ТопПрес

 

„Велика је штета да једна оваква светиња пропада, духовна обавеза свих мештана и српског народа да се покренемо и не дозволимо да се уруши. То би био пораз за све православце“, поручио је Радишић.

ТопПрес

Прилог емитован у Дневнику западне Србије

 

KOMENTARI