Ариље – Деда Живан Поповић најстарији је Ариљац, а предзадњег дана јануара прославио је свој 106. рођендан.

Живи у селу Латвица и иако има преко 30 потомака у својој трошној кућици живи сам. Данас су му изненађење приредили председник општине Ариље, Предраг Маслар, и пријатељи. Са рођенданске торте одувао је невероватан троцифрен број. Још увек је бистар и покретан, а због година га само помало издаје слух, наводи агенција РИНА.

„Сам Бог ми је дао ове године, немам неки посебан рецепт како поживети овако дуго. Мучио сам се кроз живот, радио тешке земљорадничке послове можда ме је то и одржало. Очеличио сам се изгледа“, рекао је за РИНУ овај времешни слављеник.

Запамтио је Живан светске ратове, али у њима и сам учествовао као члан три војске. Био је члан Партизана, Четника и Краљеве војске. Два пута се женио, а у тим браковима изродило се седморо деце. Услови у којима живи сам нису лаки, али он не жели да оде од своје родне куће и своје Латвице.

„Нема смрти без судњега дана. Немцима сам био на дохват руке док сам боравио у скопској болници. Али, сам им једва умакао и пешке из Македеноје дошао до Ариља. Током свих тих мојих искушења пуно сам читао Свето писмо, то ми је много помогло у животу“, прича деда Живан.

Како каже, још увек чита али не као раније јер му је са годинама ослабио вид. Најтеже од свега му пада самоћа и то што у дугим старачким данима нема са ким да поразговара. Данашња рођенданска посета вратила му је осмех на лице.

„Дека Живан је најстарији наш мештанин и права институција. Желели смо да га изененадимо и обрадујемо на овај посебан дан, што смо надам се и успели. Пожелели смо му да га здравље добро служи и да још поживи, изјавио је председник општине Ариље Предраг Маслар.

ТопПрес/ ГЗС, РИНА