Највећи народни сабор у западној Србији у природном окружењу – на ливади (ВИДЕО)

Највећи народни сабор у западној Србији у природном окружењу – на ливади (ВИДЕО)

Косјерић – Манифестација „Чобански дани” одржава се већ 40 година, овог лета од 29. до 31. јула, то ће бити 41. окупљање, а једини прекид у одржавању манифестације био је за време епидемије корона вируса 2020. године. Ово је јединствена манифестација у Србији која се одржава на отвореном простору односно нетакнутој природи и ливади од четири хектара на брду Град изнад Косјерића. Сваке године у овој јединственој природи одакле пуца поглед на све стране окупи се на хиљаде љубитеља природе, али и народних обичаја , давно заборављених чобанских игара и добре песме. Тако ће се и ове године на ту висораван сјатити играчи, певачи, ловци, љубитељи оседланих и запрежних коња, доброг и укусног залогаја, али и љутих машина четвороточкаша за које је резервисана посебна ливада.

Програм овогодишњих чобанских дана судећи према речима директора Туристичке иорганизације Радосава Пауновића знатно је обогаћен и садржајан и веома примамљијв. Ево шта он каже:

„Претходних 10 година Чобански дани одржавали су се у самом Косјерићу, али су почеци сада већ давне 1980. године везани за Брдо Град на око шест километара од центра косјерићке вароши. Следећи ту традицију одлучили смо да овогодишње Чобанске дане вратимо одакле су и кренули, па ће се овогодишња манифестација одржати поново тамо одакле је пре 40 година и кренула. На простору од неколико хектара тачно ће се знати где ће бити шатраџије, трговци, где ће бити изложбени простор, где ће бити постављене пољопривредне машине, а посебно место заузеће место где ће се одржати спортске чобанске игре”, казао је за Глас западне Србије Пауновић.

Он је истакао да је управо овај сегмент манифестације најважнији и најзанимљивији.

„Ту се чобани надмећу у бацању камена са рамена, вучењу конопца, скоку у вис, скоку у даљ, преношењу воде на котланици, вучењу клипка и слично”, рекао је Пауновић.

Према његовим речима новитет који је уведен претходне године јесу дечје спортске игре које су намењене млађим генерацијама, како би се традиција наставила и даље кроз будуће време.

Програмом је предвиђена и штрапаријада која се одржава по први пут ове године, а ловци ће се надметати у кувању гулаша од дивљачи.

Манифестацији ће предходити саветовање о сточарству, а биће награђени најбољи овчари и сточари.

Што се тиче музичког програма, организатори манифестације су се побринули да буде шаролик. У њему ће учествовати бројни фрулаши, виолинисти, али и трубачи, као и сва културно – уметничка друштва из Косјерића, а биће и концерата естрадних звезда попут Биљане Сечивановић(ОВДЕ), Милана Топаловића Топалка (ОВДЕ).

Игранка на отвореном „Гари гаро што гарила ниси” (ОВДЕ)

Наравно овакве светковине по правилу завршавају се народним весељем које се у народу зове ,,игранка“. Ко дође у недељу вече вероватно ће саставити са понедељком јутро будући да је Гоци бенд познат по својим наступима и у том стилу. Све ће се догађати испред шатора Аца Попа са најмање 1000 седећих места, међутим велика је и ливада.

 

 

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI