Највећи погон за производњу меда крајем марта у Рачи

Највећи погон за производњу меда крајем марта у Рачи

Београд, Рача – Највећи погон за прикупљање и пласман меда у Србији, „Наш мед“ у Рачи, биће званично отворен крајем марта, најављено је данас на отварању 12. Државног пчеларског сајма у Београду.

Отварањем погона у Рачи, у који је до сада уложено око 1,5 милиона евра, српским пчеларима биће омогућено да мед извозе на трећа тржишта без посредника.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је, отварајући Сајам, да ће у наредних месец-два дана бити измењен правилник који ће омогућити пчеларима да у продавнице пласирају и мање количине меда.

„Изградњом фабрике у Рачи, сви произвођачи ће моћи да достављају свој мед и да га пласирају“, рекао је министар.

Недимовић је позвао колегу из Републике Српске Бориса Пашалића, као и пчеларе из РС, да раде заједно с колегама из Србије на брендирању свог меда, тако да Рача постане заједничка база пчеларима Србије и РС.

Српски министар је поручио домаћим пчеларима да у наредних месец-два такође могу да очекују резултате по питању откривања фалсификатора меда у Србији, рекавши да су неки од њих „дошли на мишоловку“.

Према његовим речима, отварањем погона у Рачи, на коме се, како је најављено, очекује присуство премијерке Србије Ане Брнабић, биће отворена врата српском меду да се пробије на кинеско тржиште.

Министар пољопривреде РС Борис Пашалић рекао је да је у РС прошле године произведено око 1.700 тона меда и најављује да ће се у наредном периоду ресорно министарство РС додатно ангажовати да се повећају субвенције за тамошње пчеларе.

Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић подсетио је на лошу прошлу годину за произвођаче меда у Србији и рекао да је за погон у Рачи Министарство пољопривреде Србије обезбедило 420.000 евра, Општина Рача 400.000, Савез 650.000, те да недостаје још око 470.000 евра како би цео пројекат био до краја завршен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI