Горњи Милановац – Иако српска села из дана у дан постају све празнија, са једним на обронцима Сувобора то није случај. Прањани су први по броју новорођене деце у том крају, а све је више младих који се одлучују да остану на дедовини. То показује и пример Николе Јеремића (26) који је са братом наследио посао од деде и ниједног тренутка како каже, није зажалио што не живи у граду.

„Наше село смештено је између Чачка и Горњег Милановца и до центра и једног и другог колима стижемо веома брзо. Оно што је најважније јесте да пут буде у добром стању и све остало ћемо лако завршити сами и својим поштеним радом. Бавимо се угоститељством и имамо салу за прославе, а оно што свакако обећава и даје наду за опстанак јесте да је све више свадби и прослава дечјих рођендана у овом крају. Село постаје све живље и пуније“, рекао је за РИНУ Никола Јеремић.

Да млади Јеремићи, али ни њихови вршњаци који су овде одлучили да привређују немају разлога за бригу показује и успешна сарадња две локалне самоуправе. Пут који пролази кроз ово село, а спаја Чачак и Горњи Милановац биће реконструисан.

„Већ смо предузели све кораке, урадили смо прво пројекат за санацију комплетног дела пута до спајања са градом Чачком. То је неки непун километар који ћемо ми урадити. Отварање јавне набавке је 10. марта и то ће се врло брзо завршити”, казао је Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац.

Фото: РИНА

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истиче да овај пут спаја а никако раздваја две територије.

„Оно што нам je у плану и што се договарам, сигурно годину дана са председником Ковачевићем је да наставимо путне правце ка Рошцима и Цагањима, и да спојимо овај путни правац са Миоковцима. Тешки смо на обећањима али кад преломимо то брзо и одрадимо, тако да ће овај правац до лета бити готов. Општина Милановац свој километар завршава за месец дана, а онда ми настављамо даље и до јула сва три правца ће бити урађена”, рекао је Тодоровић.

Иначе, ова деоница је вишедеценијски проблем мештана овог краја, јер је први и једини пут асфалтирана 1977. године.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА