Највише поскупела храна, смиривање цена 2022.

Највише поскупела храна, смиривање цена 2022.

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), храна и пиће су у септембру поскупели за 2,3 одсто, услуге ресторана и хотела за 0,8 одсто, струје и гаса за пола процента а директор РЗС Миладин Ковачевић каже да се смиривање цена може очекивати већ следеће године.

Он наводи да су цене хране и пића главни фактор пораста цена у септембру у односу на август.

„Ове цене су у септембру у односу на август порасле за 2,6 одсто, а највећи удео у њиховом расту су имали месо и сезонско поврће, које значајно вуче индекс цена“ рекао је Ковачевић.

Он је за РТС оценио, да је, када се гледа цела ова година, најзначајнији био раст цена енергената, што се дешавало од почетка године.

Навео је да је рецимо прошле године цена нафте била испод 30 долара по барелу а сада је премашила 80 долара.

Говорећи о могућим даљим кретањима истакао је да се до краја године може очекивати још повећања цена разних производа, а на основу онога што Министарство финансија предвиђа у планирању буџета, а пре свега у нацрту ребаланса овогодишњег буџета, да смиривање цена може уследити наредне године.

Навео је да је то и прогноза ММФ-а у последњем извештају и да се она базира на дијагнози да је раст цена у највећој мери последица дисбаланса који је направила пандемија а који се огледа у неусклађености понуде и потрошње.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI