Топола – Народни посланик из Тополе Драган Јовановић у протеклих месец дана одржао је неколико састанака са мештанима села кроз која би прошла деоница аутопута „Вожд Карађорђе“. Како је пред њима био нацрт овог аутопута доста недоумица и неслагања било је са наведеном трасом, па су мештани заједно са народним послаником потписали неколико образложених захтева за укидање два крака аутопута који би према мишљењу већине грађана проузроковали више проблема него што би били од користи локалном становништву. Према речима народног посланика надлежни су прихватили њихове захтеве чиме ће око 300 хектара плодног земљишта остати у власништву Тополаца.

„Јавно сам обећао да ћу  помоћи мештанима села у општини Топола кроз која пролази деоница брзе саобраћајнице “ Вожд Карађорђе”. Било је веома радно претходних месец дана, данас могу објавити да су надлежни (агенција за просторно планирање и министарство саобраћаја) којима сам, са мојим сарадницима и мештанима, упутио примедбе на крак брзе саобраћајнице “Вожд Карађорђе” , а односи се пре свега на трасу од 25 километара Загорица – Светлић, прихватили наше примедбе. Укида се цела деоница Загорица – Светлић и њен наставак ка Крагујевцу, односно деоница Светлић – Крагујевац. Самим тим, укида се и деоница преко Љубесела и сви мештани који су били узнемирени могу мирно да спавају. Договор са министром Весићем је да ширимо постојеће саобраћајнице између Тополе и Крагујевца, а ту пре свега мислим на регионални пут Р-215 од тзв. “Јапанске” ка Доњој Трнави и Рачи, као и локални пут од Покозице ка Јарушицама. Прихваћене су одређене корекције и кроз Загорицу, Белосавце, Јеленац и Клоку на основној траси брзе саобраћајнице “Вожд Карађорђе”. Овим изменама, у рукама мештана, ће остати више од 300 хектара земљишта и шума. Мештани варош Тополе ће моћи да се укључе на брзу саобраћајницу на кружном току “Белосавци”, затим у Загорици и у Башину. Кружни ток “Белосавци” налазиће се између села Белосавци и Бељевац“, написао је на свом фејсбук налогу Драган Јовановић, народни посланик из Тополе.

Он је исказао захвалност  министру Весићу и његовом тиму на разумевању.

„Били су ово веома тешки дани, али смо заједничким напором, аргументима и огромним трудом успели да нађемо најбоља решења и да буквално ни једно једино домаћинство не буде угрожено на територији општине Топола. Министар је прихватио и корекције на територији Младеновца и тзв. “индустријска зона” неће бити угрожена ни на који начин. Време испред нас ће донети одређена препројектовања. Као народни посланик и члан одбора за саобраћај, могу најавити да ће прва деоница брзе саобраћајнице “ Вожд Карађорђе” од Лазаревца ка Аранђеловцу почети да се гради 2025. године и план је да буде завршена 2027. године до петље Орашац. Након тога се паралелно гради траса ка Копљарима и Белосавцима као и крак ка Малом Пожаревцу“, навео је Јовановић.

ТопПрес