Чачак – Поприлично невероватна ситуација догодила се у Чачку, у непосредној близини Хотела „Морава“, где су станари једне стамбене зграде најавили покретање спора против инвеститора који је, у намери да сазида зграду на суседном плацу, посекао једно стабло, а управо то стабло „крије“ занимљиву тајну.

Наиме, како сазнајемо, ту се налазило природно станиште детлића, по домаћем законодавству заштићене природне врсте, а баш тај детлић је, када му је одсечено дрво због будуће изградње, „одлучио да се освети“ суседним комшијама, направивши им рупе на фасади!

И сада, те комшије, траже одштету од инвеститора те прете да ће, уколико не буде удовољено њиховим захтевима, покренути процес и против државе, тачније ресорног министарства којег виде као одговорно у датом случају.

У читаву причу је од старта укључено и једно еколошко удружење – Друштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“.

„Ми смо знали шта ће да уследи, и пре овог последњег случаја постојали су протести станара који су се бунили против сече дрвећа и уништавања парка који је ту постојао, а које смо свакако подржали“, каже за РИНУ Драгиша Петровић, председник Друштва.

Он додаје да је Друштво донирало и поставило неколико кутија за гнежђење птица дупљашица и да су упозоравали на штетност поступка сече стабала које су, како каже, дом више врста птица, а посебно дупљашица, ћука, сенице и неколико врста детлића.

„Све поменуте птице су и строго заштићене врсте. У заштити ових врста се подразумева да се мора штитити и њихово станиште, које им поред места за гнежђење обезбеђује и исхрану, посебно детлићима који храну проналазе испод коре дрвећа, а хране се ларвама и гусеницама разних врста инсеката“, прича Петровић.

Објашњава да детлићи посебно воле ларве мрава, који су такође изгубили дом сечом старијих стабала, па су, додаје, вероватно пронашли нови дом у шупљинама испод изолација околних зграда, док их детлићи непогрешиво проналазе.

„И тако могу направити штету на фасадама тражећи храну испод ње“, каже саговорник РИНЕ.

Адвокат Маја Божанић, иначе станарка оштећене зграде и потенцијални правни заступник Заједнице станара криви надлежне и сматра одговорним и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде јер је, како каже, морало бити упознато са намерама инвеститора који је прибављао и од тог Министарства неопходне дозволе за градњу.

„Зашто се нису укључили на прави начин у читаву причу, питање је за њих. Морали су да буду упознати са свиме и да обезбеде на ваљан начин станиште заштићене врсте. У сваком случају, ми сигурно нећемо одустати и ићи ћемо до краја тражећи правично решење, а то је, најпре, од инвеститора поправљање и санирање штете на згради и повратак у пређашње стање као и решење за станиште детлића. Уколико не уроди плодом идемо у судски процес“, наглашава Божанићева за РИНУ.

Она је позвала инвеститора да у разумном року отклони недостатке или ће, у супротном, покренути приватноправни процес, односно тужбу у име станара.

ТопПрес/ РИНА