foto pixabay.comfoto pixabay.com

Кад смо били мали и добијемо повишену температуру, најчешће су нас баке терале да на стопала намажемо сирће, алкохол или да ставимо кромпир и да поред свега тога обујемо чарапе на већ врела стопала, верујући да у природи постоји лек за сваку болест. А онда ни то није било довољно већ нас терају да једемо, кад не можемо ни воду да попијемо, јер „здравље на уста улази“.

Наше баке су чувале старе рецепте и пажљиво их изучавале како би се излечиле или нас, од грипа, прехладе, упале грла… Ми вам представљамо само неке од њих који се најчешће користе.

КАМИЛИЦА

Велики број Срба чај пије само кад су болесни и тад најчешће „потежу“ за камилицом. А да би се појачало лековито дејство овог топлог напитка, према веровањима старијих, потребно је исцедити два до три лимуна, јер размишљају што више сока од овог воћа то боље, и додати мед.

СЛАНИНА, РАКИЈА И БЕЛИ ЛУК

Овај трио микс, како кажу баке а и деке, лечи и тело и душу и без овога не би требао да прође ниједан дан. А ако смо болесни, то под обавезно мора да се једе и поије јер, сланина, бели лук и ракија лече од свих болести. Замислите само кад сте болесни да попијете ракију, чији мирис великом броју људи, не прија ни кад су здрави.

РАКИЈА И КАО ОБЛОГА

Поред тога што ово алкохолно пиће треба унети у тело и кад смо болесни и кад нисмо, оно се користи и као облога. Ако вас боли грло, бака ће одмах на крпу или неку стару сачувану памучну пелену, која се користи само у сврхе лечења, да сипа ракију и да вам је веже око грла. Од тога оно више неће бити упаљено, а ако имате повишену температуру, одмах се ставља на стопала.

Наравно ракија мора да буде домаћа, и то са што јачим мирисом.

КРОМПИР

Ово поврће такође се користи да се ставља на стопала као би „извукло“ повишену температуру. Нема везе што је она показатељ да нешто у организму није у реду, битно је да се обори, а према мишљењу бака, добар начин за то јесте кромпир у чарапи.

ЈАЈА

Наше баке тврде да се најбоља поширана јаја добију кад „у пар вунених чарапа разбијеш по два јаја, па их назујеш и тако спаваш“. Јаја су готова кад спадне температура и прође грозница.

ЛИСТОВИ СВЕЖЕГ КУПУСА

Уколико добијете упалу плућа треба да замотате грудни кош у листове свежег купуса и они ће, према веровању старијих, да помогну у лечењу ове болести. Већ после неколико дана, упала ће проћи.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс