Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

У Србији је 18 жена страдало у породичном насиљу у 2018. години до сада, што представља највећи број жртава породичног насиља у последњих 10 година.

Политика пише да током целе 2010, у породичном насиљу готово исти број жена је страдао, као од почетка ове године.

Адвокат Аутономног женског центра Вања Мацановић је за Политику рекла да многи професионалци и даље не препознају ситуацију високог ризика, односно да је свака трећа жена убијена током 2017. године, насиље претходно пријављивала полицији.

Она је, коментаришући учинак Закона о спречавању насиља у породици, који је донет прошле године, истакла да је добро што је држава увела нулту толеранцију за насиље.

Лист наводи да ће за годину дана бити изречено око 10.000 хитних мера удаљења насилника, односно заштите жртве, али да највећи број оптужених за насиље у породици и даље добија условне казне.

Директорка виктимолошког друштва Србије Весна Николић Ристановић рекла је за овај лист да репресивни закони немају утицај на смањење криминалитета.

„Кривични закони не могу да реше нагомилане психолошке и породичне проблеме. Мора се интезивирати рад на превенцији фаталних исхода“, истакла је Николић Ристановић, преноси Политика.

Она је додала да се насилницима ретко одређује притвор, а то је „мера која у највећој мери штити жртву од ескалације насља и убиства“.

Према њеним речима, приметан је „тренд“ самоубистава међу учиниоцима насиља у породици.

ТопПрес/ Извор: Данас Онлине