Настава од јесени и у школи и на даљину: Нижи разреди три недеље месечно у учионицама, виши разреди и средњошколци по две

Настава од јесени и у школи и на даљину: Нижи разреди три недеље месечно у учионицама, виши разреди и средњошколци по две

Министар просвете Младен Шарчевић каже да се интензивно ради на припреми различитих модела за наставу од јесени и да ће старији ученици и средњошколци вероватно имати по две седмице наставу у школи и код куће, а основци од првог до четвртог ићи у школу све време или три недеље пратити наставу у школи, а једну недељу на даљину.

„Немају све школе исте капацитете и не може се у свим школама примењивати исти модел. Млађа деца не могу сама остајати код куце, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи“, каже Шарчевић за Курир.

Према његовим речима, у неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограничења да на четири квадрата буде један ученик, а у другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће.

Шарчевић додаје и да ученици од петог до осмог разреда могу комбиновати две недеље онлајн наставе, две у школи.

Министар наводи и да се у свакој школи анализира број ђака и кабинета, те се праве формуле по којима ће радити. Уједно се, како каже, анализира и број родитеља, који ће у случају да нема ванредног стања моћи да се организују тако да барем један остане код куће.

„Неке школе, које имају више учионица, кабинета за продужени боравак, али и других одговарајућих просторија, моци це да организују клупе у новом простору и поделе групе. Оне ће радити по једном од бољих модела, а негде це бити примењиван другачији модели“, наводи Шарчевић.

Он додаје да за старије разреде и средњошколце не би требало да буде проблема.

„Средњошколци би у школу могли да иду по групама, наизменично, на две недеље. Првих 15 дана, на пример, први и други разред, потом трећи и четврти. Када имају наставу на даљину, онда имају предавачки део, док би у школи имали вежбе и одговарали“, објашњава Шарчевић. Он додаје да ће у наредних седам до десет дана, када се све изанализира, директори школа добити моделе и упутства како да планирају наставу у смислу односа часова обраде и утврђивања.

„Груписаћемо школе у неколико група и свака школа це добити упутство и знати своју формулу, односно који је његов модел и како да га примењује“, наводи Шарчевић.

Шарчевић каже и да ће деца морати да носе маску у школи уколико то буде препорука струке.

„Деца ће морати да носе маску ако то буде препорука. Сви ћемо морати. Носе их и у другим земљама света, па што не би и овде“, каже Шарчевић.

Он истиче и да ће класични тип школе, који је важио до епидемије корона вируса, бити могућ тек када буде скроз безбедно, а то це се највероватније десити, како каже, тек кад будемо добили вакцину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Курир

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Наташа Бузаџић 1 godina

    Svođenje nastave na predavanja i ispitivanja je najgora varijanta!