Студијска група из Источне Србије и Шумадије током ове недеље посетила је Јужну Француску, како би се успоставила сарадња и разменила искуства између ових региона у области туризма, винарства и промоције културног наслеђа. Посету организује пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ са циљем да се примери туристичке понуде винарског региона Јужне Француске пренесу и у Источну Србију и Шумадију, каже се у саопштењу за медије.

 

Гости из Србије имали су прилику да се упознају са Гајаком, једним од најстаријих винограда у Европи. Уз дугу традицију, Гајак је развио вински туризам, објединивши понуду са културним наслеђем. Управо модел спајања винског и културног туризма је значајан за студијску групу. Источна Србија и Шумадија обилују знаменитим културним споменицима, али и дугом традицијом у производњи вина, те им сусрети са колегама из Француске омогућавају да сазнају више о обједињеним понудама вина и културног наслеђа, као туристичких потенцијала.

 

„Оно што је највредније у Гајаку је аутохтоност грожђа. Имамо удружење од 300 винара и 110 подрума и две задруге. Од 2010 се бавимо винским туризмом и трудимо се да повежемо угоститеље и винаре, како би се што боље промовисао овај наш регион,“ рекла је Орели Шалман, координаторка за вински туризам у Гајаку.

 

Студијска група је обишла и камено село Пујселси које је након рестаурације постало туристичка атракција. „Одредили су стандарде које морају да поштују и, као што кажу, тај пут није био ни лаган ни једноставан. Али су сви прихватили и већ сада виде прве ефекте тог труда,“ каже Иван Мораревић, директор туристичке агенције Ђердап травел, један од чланова студијске групе из Србије.

 

„Приступ обједињавања свега онога што територију карактерише је управо оно што је нама фалило у нашем ланцу“, рекла је Наташа Ђорђевић из Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Рајачке пивнице имају потенцијал да као и Гајак и Пујселси буду туристичка атракција винског туризма и културног наслеђа. „Они су искористили све што су могли из њиховог тероара, и кулинарству и винарство и активности. На све могуће начине су искористили територију. Тако бисмо и ми могли,“ закључила је Кристина Лукић, која ускоро отвара винарију на Рајачким пивницама.

 

Систем удруживања у кооперативе, Французи су покренули како би сваки члан могао да профитира. Млади људи из села Рајац код основали су удружење „Млади са Рајачких пивница“ како би развили туристички потенцијал свог села. „За мене пуно значи ова посета, због тог спајања винарства и туризма. И због удружења, којих имају пуно, а ми смо тек почели са својим. Што један Француз каже дошли смо у шпијунажу,“ каже је Јелена Цветковић из удружења „Млади са Рајачких пивница“

Пројекат  „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“   има за циљ да развије и побољша туристички понуду Источне Србије и дела Шумадије. Финансирају га Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Линк ка ТВ прилогу: https://zamedia.rs/2021/11/04/razmena-iskustava-domacih-vinara-sa-kolegama-iz-gajackih-vinograda-u-francuskoj-u-okviru-projekta-giz-a-eu-za-tebe-za-kulturno-naslede-i-turizam-video/

 

ТопПрес