Горњи Милановац – Снимање дугометражног играног филма „Хероји Халијарда” и телевизијске серије „Ваздушни мост” у режији Радоша Бајића, настављено је у горњомилчановачким селима Прањани, Леушићи, Брајићи, Дружетићи, а сама општина Горњи Милановац има статус домаћина овог пројекта.

„Према плану реализације, овог лета у периоду од два месеца, наша екипа ће снимати кључне сцене ове велике историјске приче, примарно на локалитетима широм западне Србије, на Равној гори, Сувобору, у селима Прањани, леушићи, Брајићи, Дружетићи, у којима се пре скоро осам деценија одиграла ова ратна драма. Верујем да ћемо успети да остваримо план и да направимо велико дело о патриотизму и доброчинству нашег народа, али и о братоубилаштву, поделама и расколима”, рекао је Недељко Бајић, извршни продуцент и директор продукције.

Радош Бајић, фото: РИНА

У првој фази снимања овог, испред објектива се нашло око стотину домаћих глумаца, међу којима се истичу Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Милан Васић, Јово Максић, Слободан Нинковић, Александар Стојковић, као и велики број младих глумаца.

Ове године, у наставку снимања, већ позамашној глумачкој екипи придружиће се и Љиљана Благојевић, Бранислав лечић, Воја Брајовић, Небојша Дугалић, Дубравко Јовановић, док ће једну епизодну улогу одиграти и сам аутор, Радош Бајић. Једна од битнијих улога, улога генерала Драгољуба Михаиловића поверена је Небојши Љубишићу.

„Ноћна мора је била коме поверити да у „Халијарду” одигра улогу ђенерала Драже Михаиловића. Моја одлука је да то буде Небојша Љубишић, глумац Југословенског драмског позоришта. Након пробних снимања која смо урадили, сигуран сам да ће његова интрерпретација митске личности међу Србима и првог герилца Европе у Другом светском рату-бити брилијантна”, изјавио је Радош Бајић додајући да је ово време златно доба српске кинематографије која пружа велике могућности талентованим појединцима.

фото: РИНА

Филм „Хероји Халијарда” публика ће имати прилику премијерно да погледа у јесен 2023. године, а серија „Ваздушни мост”, која ће имати шест епизода, биће након премијере филма приказивана на програмима РТС-а и Суперстар канала Телекома Србије.

ТопПрес/ РИНА