FOTO TANJUG ZORAN ZESTICFOTO TANJUG ZORAN ZESTIC

Наставници више неће моћи да организују приватна путовања за ученике у школама, предвиђено је новим Правилником о ђачким екскурзијама, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Он је додао да је на директору основне школе „Карађорђе“ да сагледа да ли има основа за покретање дисциплинског поступка против наставнице која је ученике те школе водила на приватно путовање за Ускрс у Амстердам.

– По новом правилнику сваки од наставника ће морати да тражи дозволу од управе школе уколико жели да организује нешто са школском децом у противном биће кажњен – рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Он каже да су приватна путовања које наставници организују са родитељима постала неписано правило, да је случај из ОШ „Карађорђе“ отворио „Пандорину кутију“.

Подсећа да је важно где је такво путовање уговарано, те уколико је наставница то радила у школи директор мора да покрене дисциплински поступак.

– Постоје процедуре, јавне набавке у организовању екскурзија. Уколико скупите групу деце ви сте заобишли све могуће процедуре и направили себи посао. Овде је интерес дневнице и зараде, а не безбедност деце – рекао је Шарчевић.

Министар је указао да је одговорност на директорима школа и ако зна и ако не зна да наставници организују таква путовања.

– Ако наставник то ради, а да директор не зна, онда је проблем са директором. Ако директор зна, а жмури на једно око, онда је у дилу са наставником, јер ће му можда овај сутра дати већину на реизбору. Е то више неће моћи – нагласио је министар.

Он је додао да школе могу легитимно да организују екскурзије, студијске програме преко Темпус канцеларије, Еразмус плус пројеката.

– Директор школе ће сносити велике последице, као што ће сносити последице ако не пријави насиље. Ако 15 њих буду смењени због таквих пропуста , онда ће и други стати на црту – закључио је министар.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг