Топола, Наталинци – Да се све може кад се људи сложе доказали су и мештани села Наталинци који су се самостално окупили и током неколико викенда у пролећном периоду очистили јавне локације свог места, најављујући и даље сличне акције које ће допринети развоју овог села.

„Наталинци је мало Шумадијско село богате историје, јединственог урбанистичко-руралног уређења на раскрсници која спаја источне са западним окрузима Србије. Правих улица, трговачке историје и образованих и вредних људи, ово место заслужује посебну бригу. Занемаривано је деценијама и ми смо се као група младих, образованих и вољних мештана окупили са намером да дамо све од себе да нам место оживи и да се развије. Не чекамо на политичке странке, на државу, полазимо од себе, својих снага и капацитета и већ смо урадили доста, а тек смо почели“, рекла је Катарина Брковић, мештанка Наталинаца, која се након студија у иностранству вратила у своје родно место.

Млади људи организовали низ акција у свом селу, фото: ТопПрес

Поред Катарине у овој акцији учествовало је још младих људи који су жељни промена и лепшег окружења. Да им ништа није тешко доказали су вредним радом а планирају још доста тога.

„Најпре смо се усмерили на чишћење нашег села. Организовали смо више акција, позивајући све мештане да нам се придруже. Преко вибер групе „Наталинци – Развој“ позвали смо мештане да понесу своје алате и добру вољу и да заједничким снагама вратимо сјај и лепоту нашем селу“, истакао је Александар Филиповић, предузетник и један од организатора активности.

Наталинчанин, Стефан Миливојевић, студент Економског факултета истиче да су се најпре усмерили на чишћење јавних површина, почев од парка Милана Благојевића који се налази у Наталинцима, на раскрсници путева према Смедервској Паланци и Рачи. Како наводи, тај парк је у доста запуштеном стању и потребно је доста улагања, од поправке ограде, стављања клупа, расвета.

Фото: ТопПрес

„Међутим, то није разлог да ми дигнемо руке и да само критикујемо, чекајући да нам нешто падне с неба. Ми смо се окупили да сами дамо најпре све од себе за ово наше место. Покосили смо и очистили пре свега парк, затим и главну улицу у Наталинцима – Улицу краљице Наталије, затим смо раскрчили паркић преко пута пумпе који је био годинама запуштен и легло змија. После тих првих акција, сами мештани су почели да реагују. Подсетили су се колико су Наталинци лепо место и схватили су да смо се ми покренули и да нећемо одустати док нам место не заживи. То је мотивисало и друге да почну више бриге да посвећују свом окружењу, па сад све више видимо мештане како косе испред својих кућа, сакупљају ђубре. Покренули смо Наталинчане, па су једни посадили цвеће испред Културног центра, а други код Месне заједнице – самоиницијативно. Људи прате примере. А ми ћемо се постарати да им пружимо доста добрих примера“, наглашава Стефан.

Ова млада група Наталинчана се није зауставила само на чишћењу. Недавно су организовали акцију фарбања ограде црквеног дворишта у Наталинцима, а после црквене ограде су офарбали и ограду Основне школе „Милан Благојевић“.

Фото: ТопПрес

Даље у плану, наводе да им је организација чувеног вашара 9. августа – Пантелија, када планирају и организовање сеоске олимпијаде, како би што више људи довели у Наталинце и поново покренули међусеоску сарадњу. Имају прегршт идеја и наводе да се неће зауставити на чишћењу и једнократним активностима.

„Циљ нам је да системски решимо одређене изазове у Наталинцима. Млади смо, образовани, имамо великог искуства у писању и спровођењу пројеката и осећамо моралну обавезу да помогнемо нашем селу на дуже стазе. Покренули смо први корак, а то је организација тима вољних и способних људи. ’Један који хоће увек је јачи од двојице који морају’ – Замислите сад тим људи који хоће да помогне развоју свог села – то вам је несаломива снага,“ истиче Катарина, док Никола Јовановић, технолог из Наталинаца и још један од организатора додаје:

„Ми смо тек почели, а већ су дела иза нас – дела воље и ослањања на наше снаге и капацитете!

Последњи у тиму, Никола Топаловић додаје:

Фото: ТопПрес

„Надамо се да ће ове акције заживети и у другим селима. Да ће се млади људи покренути и да ћемо заједничким снагама оживети села наше прелепе и пребогате Шумадије.  А у међувремену, изволите, посетите нас у Наталинцима. Добродошли сте на вашар, 9. августа 2023. године“.

И нема сумње да је ова млада екипа успела а пред њима је прегршт нових изазова, на мештанима је само да их подрже како би окружење у којем живе било лепше.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес