Нова Варош – На паданима планине Муртенице ушушкало се живописно село Ојковица, његови мештани баве се пољопривредом, али само једна парцела забрањена је за пашу стоке. У питању је пространо имање за које се сматра да се некада на њој налазила велика светиња.

„Мом оцу су умирала сва мушка деца, а једна жена му је тада рекла како да му буде добро када му краве пасу по светињи. Од тог тренутка је ту праксу прекинуо, његова прва жена је преминула, поново се оженио и добио мене. Од кад сам стасао, овде дођем да се помолим Богу и прочитам молитву, сви мештани јако поштују ово место“, рекао је за РИНУ мештанин Ојковице Марјан Роговић.

На овом локалитету налазе се рушевине које већ деценијама са разлогом буде сумњу код мештана. Претпоставља се да су у питању остаци манастира Ојковица. Пре неколико година место је посетио и Владика Жички Хризостом који је дао благослов за арехеолошка истраживања.

„Сматра да је у доба Римљана постојао читав град, па је самим тим и ово место добило име Градина, а мени су стари причали да се на нашем имању налазио манастир. Оно што је специфично и као неки Божији знак, јесте да овде скоро ништа не ниче, само једна биљка чији су плодови у облику крстића“, каже Марјан.

Мистериозно имање у Ојковци обилазили су историчари који су након својих истраживања могли само да претпоставе, али не и са сигурношћу да кажу, да се некада давно овде налазила Божија кућа као и римско насеље. Њихове претпостваке тек треба да се докажу истраживањима у пракси. Док се то не деси Марјан каже да је на свом имању нашао изузетан арехеолошки примерак.

„Док сам орао парцелу под хељдом угледао сам чудан предмет, кад сам га боље загледао и узео у руке видео сам да је у питању метални нож. Мој син је касније гуглао на интернету да веома личи на копље из доба Илира старо чак неколико хиљада година. Комшија и ја смо га ставили на сигурно место и чека историчаре“, рекао је овај мештанин Ојковице.

У Ојковици желе да обнове ову светињу и надају се доброј вољи надлежних и донатора, да би ту своју намеру и спровели у дело.

„Уколико све то изостане, ја ћу на том месту да поставим крст, да би се бар на неки начин знало како је овде некад била велика светиња“, закључио је Марјан.

ТопПрес/ РИНА