foto tanjugfoto tanjug

Бенефит дигитализације је у томе што помаже да нема расипања код наводњавања, коришћења ђубрива и семенског материјала, каже за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је концепт дигитализације један од основних праваца Владе Србије.

Дигитализација је неопходна за будућност, јер примена најсавременије технологије појефтињује пољопривредну производњу, указује Недимовић.

Наводи да је бенефит у томе што дигитализација помаже да нема расипања материјала код наводњавања, коришћења ђубрива и семена.

У Криваји код Бачке Тополе, премијерка Ана Брнабић ће у уторак отворити прву дигиталну фарму у Србији и региону, а Недимовић каже ће на тој фарми људи моћи да виде и науче како то функционише.

Истиче да је мобилна апликација института „Биосенс“ већ у употреби.

„Што се тиче помоћи коју држава даје, ми ћемо кроз наше подршке субвенционисања пољопривреде уградити ту опрему која може помоћи пољопривредним произвођачима“, каже министар.

Субвенционисани кредити од прекосутра

Недимовић истиче да свако пољопривредно газдинство у Србији може да користи субвенционисане кредите.

„То значи смањивање камате која је код банака 7-8 одсто, на један одсто за лица млађа од 40 година, а три одсто за остале категорије“, наводи министар.

Количина новца коју можете да добијете од државе је од 300 до 5.500 евра, у зависности од висине кредита.

„Ми по први пут ове године не тражимо рачуне за ђубриво, него ћемо сваком пољопривредном произвођачу исплатити 4.000 динара по хектару. За сваког пољопривредног произвођача то креће од 22. марта, а кредити крећу од прекосутра“, наводи Недимовић.

ТопПрес/ Извор: РТС