foto-tanjugfoto-tanjug

Влада Србије требало би до краја године да изгласа три нова закона из области пољопривреде – о органској производњи, пољопривредном земљишту и уређењу тржишта пољопривредних производа, изјавио је министар Бранислав Недимовић уручујући новчане награде најбољим произвођачима на конкурсу за органску производњу „НЛБ банке“. Каже да ће ова година бити једна од рекордних у производњи кукуруза, али и жита где се може рачунати на извоз најмање два милиона тона.

Закон о пољопривредном земљишту, са чијим ћемо предлогом изаћи на јесен, подразумеваће да се свака парцела на којој држава има власништво видети на сателиту и знати у сваком тренутку шта се на њој ради, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према његовим речима, то ће омогућити видљивост и знаће се у сваком тренутку ко производи на том земљишту, шта се на њему производи, на који времнски период и за коју цену, а ако се ради у супротности са уговором, подвлачи Недимовић, уговори ће се одмах раскидати и наплаћивати пенали.

Тим законом, истиче министар, биће стављена органска производња као приоритет, која ће се гајити на мањим површинама и под строгом контролом.

Недимовић је најавио и да је у припреми Предлог закона о органској производњи, који би, каже, такође, требало изаћи до краја године, те да ће он предвидети посебан систем субвенције за период конверзије из конвенционалне производње у органску производњу.

„Прелазак на органску производњу подразумева строго контролисано прскање земљишта, само оним средствима која су дозвољена. Тај перод конверзије је најчешће три године и изискује огромне трошкове. Ми тај период морамо да ублажимо и да субвенцијама помогнем тим пољопривредним произвођачима „, подвукао је Недимовић.

Каже да тржиште све више тражи органски квалитетне производе, а све што тражи тржиште, наводи Недимовић, то Министарство мора да подстиче.

Он је указао да простора у Србији за органску производњу има, али да све зависи од нас, нарочито у источној, западној, јужној Србији и на високим надморским висинама где се конвенционална производња веома лако може претворити у органску.

За почетак, поручује министар, акценат треба ставити на органску производњу воћарства и повртарства, а после да развијемо сточарство, јер, каже, та грана није још добро развијена ни на конвенционалном нивоу.

Министар је најавио и да се ради на Предлогу закона о регулисању тржишта пољопривредних производа, јер, каже, нису исто намештај и воће, које може да издржи 24 сата.

„Овде је реч о складиштењу, правилима игре откупљивача и свих оних који учествују и читавом том ланцу. Са министром Љајићем сам разговарао и радимо на томе да нам се више не понови ситуација са малинарима и вишњарима да неко дође и каже нећу више да купујем воће“, нагласио је Недимовић.

Пшеница у Египат, кукуруз у Кину и Индонезију

Пшенице ће бити довољно за домаће тржиште и за извоз бар два милиона тона овогодишњег рода, док ће прозиводња кукуруза такође ове године вероватно достићи рекорд, изјавио је  Недимовић и истакао да је зато потребно отворити нова тржишта за извоз.

Министар каже да се са Египтом завршава сертификат за извоз пшенице, а са Кином и Индонезијом за кукуруз.

„Морамо сад да отворимо нова тржишта. Није само произвести. Када произведете огромне количине то вам буде лепо једно пет минута, кад не знате коме да продате онда сте у проблему за шест минута“, рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара о роду о роду озимих усева.

Навео је да је ове године никад више засејаних површина пшенице, да је под том културом 650.000 хектара и да су приноси рекордни, без обзира на проблеме са квалитетом зрна које је у сетви проузроковала киша.

„Имаћемо не довољно за себе, него да извеземо бар два милиона тона, за разлику од прошле године када нисмо имали прилику за то. Зато морамо сад нова тржишта да отворимо да бисмо то пласирали“, нагласио је министар.

Нагласио је да ћемо ове године вероватно имати рекордну поризводњу кукуруза која ће, каже, чак премашити 2016. годину, осим уколико не дође до развоја неких болести због високих температура.

Јабука из Србије ускоро на тржишту Индије

Јабука из Србије ускоро би могла да се нађе на тржишту Индије, које је после Русије, друго у свету по цени коју плаћа за то воће, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић и навео да су преговори о извозу воћа у Индију завршени.

„Највише инсистирамо на јабуци, јер је то друго тржиште на свету по цени које плаћа нашу јабуку. На пример, Руси плаћају од 55 до 60 евроценти килограм јабуке, Индијци од 45 до 50, а у ЕУ од 20 до 25 евроценти“, рекао је Недимовић.

Навео је да Србија тако отвара ново тржиште за јабуку.

„Спремамо се за тренутак када можда на руском трижишту буде мања потражња због њихове сопствене производње. Ствари ће ове године у пољопривреди, што се тиче БДП, бити екстремно добре“, уверен је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг