Министар пољопривреде Бранислав Недимовић одржао је данас састанак са представницима кланичарске индустрије Србије, на коме је постигнута сагласност о потреби још веће оријентације ка домаћој производњи и прихватању што веће количине домаћег меса за потребе кланичарске индустрије.

Управи за ветерину је дат налог да додатно пооштри мере приликом увоза, поштујући највише здравствене стандарде, како би се заштитило домаће тржиште.
Иначе, претходних дана одржана је серија састанака произвођача свиња и прерађивача.
Потпуно смо сагласни да ће у наредних пар недеља доћи до раста тражње за домаћом сировином, а у исто време и цене на домаћем тржишту, кажу у Министарству пољопривреде.

Такође, наводе, да су пре нешто више од десет година, они који су преговарали услове у Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ (ССП) испустили прилику да квалитетно заштите месну прерађивачку индустрију, због чега се и данас у једном делу те привредне активности плаћа данак томе.

Министарство пољопривреде и друге надлежне институције ће наћи начин да реше овај “тешки фаул” који је учињен прерађивачима меса, индиректно и самим узгајивачима свиња, поручује министарство.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг