Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће српска пољопривреда у следећој години имати раст већи од пет одсто у односу на 2019. која је била рекордна.

Он је за РТС навео да ће учешће пољопривреде у БДП-у и борби Владе да се обезбеди пад БДП-а не већи од један одсто бити значајно веће, што је гарант нашој земљи да у следећој години можемо направити искорак напред.

„Новац намењен у буџету за пољопривреду ће се користити за набавку опреме, механизације, система за наводњавање, за класичне субвенције по литру млека, товно и млечно говедарство, па ако желите да купите млечну краву добијате 50 одсто поврата од државе“, истакао је Недимовић.

Додао је да такође да када пољопривредник купи трактор који кошта 15.000 евра, држава му даје 7.500 евра.

Навео је да је проширена листа младих пољопривредника, који добијају новац.

„За стартапове за младе је било 5.200 пријава, 4.700 је испунило услове, више од 3.000 је исплаћено – добију милион и по динара гранта, дужни су да обезбеде још 25 одсто сопствених средстава и да улажу у пољоприведну производњу“, рекао је Недимовић.

Истакао је да су првих десет на ранг листи људи из Медвеђе, Бојника, Куршумлије, а сврха мере је да млади остану на селу.

Истакао је да је Србија је земља пољопривредника јер је више од 52 одсто људи директно или индиректно повезано са пољопривредом.

“ У овој години смо схватили које је место пољопривреде и хране у целом систему безбедности једне земље. Када немате храну, настаје гомила проблема, погледајте земље у окружењу у марту и априлу, неке које смо сматрали да су на врхунском степену развоја, где су були празни рафови“, рекао је Недимовић и навео да је у Србији увек било довољно хране.

Навео је да српска малина ове године потукла све рекорде када је реч о извозу који је износио 247 милиона долара.

Извезено је и јабука за 130 милиона долара а очекује се и рекорд у извозу воћа и поврћа од милијарду долара.

Указао је и да виноградарство наш значајан ресурс, на који

протеклих 20 – 30 година нисмо обраћали довољно пажње.

Нагласио је да је сада циљ да сваке године имамо између 700 и 1.000 хектара нових засада а имаћемо и 36 нових винарија.

„Морамо да развијамо винарије и сваке године биће нови позиви за њих“, рекао је Недимовић.

Он је навео да се ради и на развоју производње ракије и да постоји доста робе друге и треће класе која најбоље може да иде за производњу ракије.

Истакао је и да је био ИПАРД конкурс за агротуризам на који се јавило 309 људи. Реч је о новцу вредном 40 до 50 милиона евра који ће бити пласиран у програму а обухватиће и производе као што су вино, ракија, месо, сир који ће бити пласирани у агротуризму.

ТопПрес/ Извор: Танјуг