Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Недимовић: Међу земљама Отвореног Балкана, у области пољопривреде – границе укинуте
Вести

Недимовић: Међу земљама Отвореног Балкана, у области пољопривреде – границе укинуте

8

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је, после данашњег састанка у Охриду са министрима пољопривреде Северне Македоније и Албаније, да су укинуте границе између земаља Отвореног Балкана.

Недимовић је рекао да је једна од најважнијих тема састанка била храна, односно њен транспорт између земаља Отвореног Балкана.

“Један од првих послова који су завршени у оквиру Отвореног Балакана јесу управо ови послови из области пољопривреде и нема више граница када храна прелази границу између Србије, Северне Македоније и Албаније”, рекао је Недимовић Танјугу.

Објаснио је да се храна која долази у Србију из Албаније третира као да је пореклом из Србије и обрнуто, тако да се признају сви сертификати.

Министар је истакао да постоји посебна трака на граничним прелазима за камионе, у којој нема заустављања.

“Све оно што су нам били проблеми претходних година више не постоји и то могу да потврде компаније из све три земље. Оно што је најважније, 6.400 камиона је од 3. јануара, када је почела примена Отовреног Балкана, до 1. јуна прешла преко границе, што је за 13 одсто више него што је било прошле године у исто време”, казао је Недимовић.

Он је додао да би ти резултати били бољи да није било проблема насталих услед кризе у Украјини и забране извоза.

Недимовић је нагласио да је Србија прва изашла у сусрет Албанији и Северној Македонији да им помогне када је ситуација са пшеницом и кукурузом била тешка.

Додао је да се реализују и сви уговори за извоз српског брашна у те две земље.

Изразио је наду да ће и Црна Гора и БиХ, које на самиту у Охриду учествују као посматрачи, прихватити такву сарадњу у сектору хране и у другим областима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup