Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је да наша земља неће имати проблема са храном и да ће држава реаговати ако цене буду драстично скочиле.

„Влада Србије на основу Закона о трговини има алате којима може да интервенише на тржишту, као што је већ интервенисала за хлеб. Имамо још неколико идеја уколико буде дошло до драстичних скокова цена“, рекао је Недимовић.

Каже, у изјави за портал „24sedam“, да на тржишту увек мора да дође до неких померања.

„Као на пример гориво, прошле године је било јефтиније за 50 динара, али онда нико није ништа рекао. А када скочи дизел на 180 динара, сви причају о томе…“, каже Недимовић.

Према његовим речима, Србија има много више хране него што јој је потребно.

Ми са храном нећемо имати проблем, као што нисмо имали проблем ни током марта и априла прошле године када је било ванредно стање, када су бројне земље које су имале новац, имале проблема са храном. Ми ћемо за основне животне намирнице наћи начин како да буду доступне, али и да им цена не буде већа него што је сада“, напомиње министар и додаје да ће, уколико дође и до назнака скокова, држава интервенисати.

Према његовим речима, имамо пшенице два пута више него што је потребно за српске потребе с једне стране, а са друге стране, обавили смо сетву на 60.000 хектара више него што је било прошле године.

Српска пољопривреда креће на пут потпуне дигитализације, каже Недимовић и додаје да сељаци више неће „носати папире“ по разним канцеларијама и државним службама, као и да ће се до већине субвенција долазити много једноставније, брже и транспарентније.

„Е-аграр подразумева да ће грађани за већину субвенција моћи да се пријављују електронским путем. То с једне стране олакшава приступање систему субвенција од стране пољопривредника, а с друге стране они увек могу да знају шта се дешава са њиховим предметом, у сваком тренутку. А најважније је да ће цео процес бити потпуно трансапарентан“, навео је Недимовић.

Такође, истиче да слободно може да каже да ће такав систем субвенција бити револуционаран, можда чак и на простору целе Европе.

„Нико нема овако дигитализован систем субвенција, можда ћемо бити пионири“, нагласио је Недимовић.

На питање када можемо очекивати да почне дуго очекивани извоз пилетине и свињског меса у ЕУ, Недимовић каже:

„Ми смо завршили све што се нас тиче, чекамо њихову контролу. Да виде да ли је све на терену онако како смо навели у документацији. Они ће одлазити код кланичара и фармера, код произвођача хране, не очекујем већи проблем, то нам је ту иза ћошка…Врло брзо ће се реализовати“.

На питање да прокоментарише цену ђубрива у свету која прети да угрози сетву и да још поскупи у последњих годину дана рекордно скупу храну и шта ту може да се уради, Недимовић је рекао да је Србија озбиљна земља и да се, како је рекао, спремила за све ово.

„Имамо алате којима ћемо реаговати и то већ радимо… У наредних месец дана Србија ће имати довољно ђубрива за прихрану пшенице која ће се одвијати у марту. Ту неће бити проблема“, навео је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг