foto tanjugfoto tanjug

Род кукуруза ове године биће рекордан, процењује министар пољопривреде Бранислав Недимовић и очекује да ће то у просеку бити између седам и осам тона по хектару, али га, како је рекао за „Танјуг“, не би изненадило да буде и више.

Иако је у Србији посејано 900.000 хектара кукуруза, 20 одсто мање него претходних година, министар Бранислав Недимовић очекује рекордан род.

„Спреман сам да потпишем овог секунда да ће кукуруз имати рекордан род по хектару за све године откако се прати род кукуруза у Србији“, истиче Недимовић.

Министар је свој оптимизам потврдио, каже, после чињенице да је недавно, у селу Лаћарак, прво брање „дало“ 12 тона кукуруза по хектару, иако се, објашњава Недимовић, ради о сорти која је по свом квалитету најмање издашна, а сорте које сада „стижу“ су „издашне“ и дају од 20 до 30 одсто више рода.

„Видео сам у неким медијима да кукуруз подстиче раст БДП-а. Па добро, ето неке користи и од пољопривреде, да не будемо увек лоши ђаци“, каже Недимовић.

Уверен је да ће и раст осталих култура бити несумњиво добар, јер је, наводи, пшеница кренула да расте на берзама, те ће је они који су је сачували у силосима продати по доброј цени.

Слична ситуација је, каже, и са сојом и сунцокретом.

Подсећа да је у воћарству било мањих проблема, нарочито са оним воћарским културама које не трпе воду, као што су купина, малина, вишња, бресква. Упркос гљивицама у бресквама и нектаринама, Србија је извезла 110.000 тона воћа на руско тржиште, и за првих шест месеци имала 150 милиона евра од извоза.

„Међутим, нама највећи део производње отпада на ратарство, пшеницу, кукуруз, соју, репу, а ту ствари стоје перфектно“, подвукао је Недимовић.

Говорећи о извозу говедине, министар каже да је Србија на турско тржиште до понедељка извезла 2.300 тона говедине и додао да очекује да ће до 15. новембра наша земља извести свих договорених 5.000 тона.

„Са турским колегама 1. августа смо се договорили да, уколико испунимо квоту, добијемо нову квоту од још 2.000 тона до Нове године“, најавио је Недимовић.

Каже да ствари у сточарству добро иду, да фарме говедине ничу, као и да ће у новембру бити нових субвенција за товно и млечно говедарство.

ТопПрес/ Извор: Танјуг