Влада Србије ће сутра почети поступак повећања премије за млеко са седам на 10 динара, односиће се на трећи и четврти квартал ове године и даље, а реализација ће почети од септембра, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Недимовић је за Танјуг телевизију оценио да је ситуација у млечном говедарству изузетно неповољна због високе цене инпута, односно храњива за животиње, а навео је да постоји и притисак млека из Европске уније због спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању из 2009. године.
Министар је рекао да држава разговара и са трговинским ланцима и са млекарима, како би се видело шта они могу да ураде паралелно са мерама државе.

Навео је да очекује да ће млекаре изаћи са додатним повећањем цена.

Према његовим речима, за то што млеку цена није мењана постоји много фактора али, како је навео, чињеница је да мора доћи до раста цене млека, јер ова производња више не може да трпи садашње високе цене импута да не би дошло до смањења броја грла у будућности.

„Данас сам имао састанак са млекарима и код њих постоји спремност да у наредним данима изађу са одређеним предлозима за корекцију цене млека. Следеће недеље ћемо имати састанак и са трговинским ланцима како то поскупљења не би било велики удар на купце“, рекао је Недимовић.

Оценио је да се мора водити рачуна о целом систему и да не сме доћи до неконтролисаног раста цена финалног производа.

Јер то, како је рекао, може да доведе до смањене продаје млека, што такође није добро.

БДП у пољопривреди на нивоу прошлих година

Недимовић је говорећи о овогодишњем роду пољопривредних култура, изјавио да ће, и поред временских неприлика које су нас снашле, Србија у бруто друштвеном производу у пољопривреди бити на нивоу прошлих година, које су биле рекордне.

„Највише ће пада бити у сектору кукуруза, док ћемо код пшенице рецимо имати раст у односу на претходну годину, али када се погледа целокупан биланс, бићемо отприлике на лањском нивоу“, рекао је Недимовић за Тањуг телевизију.

Министар је указао да су тренутно у свету велики проблем високе цене ратарских култура, које су на историјском максимуму, а то према његовим речима отежава ситуацију у сточарству.

„Храна за стоку је скупа, цене сунцокрета и кукуруза су на историјском максимуму. Цене су толико порасле, јер је тражња у свету огромна“, рекао је Недимовић.

Поновио је да ће Србија имати довољно хране за своје потребе и да ће остати и за извоз.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг