Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је газдинства у јужнобанатским општинама Ковин и Бела Црква и разговарао са пољопривредницима углавном о цени ратарских производа и државним субвенцијама. У разговору са пољопривредницима министар Бранислав Недимовић истакао је да је Србија у последњих 6 месеци забележила извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустрији вредан 1,98 милијарди евра.

„То је извоз већи за 13,9 одсто него у 2020г. која је била рекордна. Очигледно пољопривреда иде горе. 2010 те године тај извоз био је свега 1,08 милијарди долара што је два и по пута мање него сада“ нагласио је министар.

Министар Недимовић обишао је газдинство Александра Петковића из Делиблата који се бави производњом и откупом житарица,ауто транспортом а од недавно и производњом брашна. Петковић је у неколико наврата користио подстицаје државе за набавку механизације.

„Субвенције су добре,конкурсе пратимо,никада није било толико конкурса као ове године и то нас радује. И цене пољопривредних производа су добре тако да имамо разлога за задовољство“ напомиње Петковић.

И остали пољопривредници у разговору са министром истакли су да су задовољни тренутним откупним ценама.

„Сунцокрет,аконтациона цена у игри у овом тренутку већа је бар 50 % него претходне године. Соја исто. Кукуруз се врти на 24 и по-25 динара.Те цене плаше не због ратара који ће бити задовољни већ због сточарства млечног и товног говедарства поготово где реално ако не ускочи држава иду тешки дани“ каже Бранислав Недимовић

Говорећи о актуелним подстицајима министар је рекао да се управо завршава конкурс за набавку механизације неопходне воћарима и повртарима. За недељу дана биће обављени коначни резултати. Иде конкурс 50,40,10 за сточаре,касније за ратаре и то су мере које итекако значе пољопривредницима истакао је министар Недимовић.

ТопПрес/  Извор: РТВ