Влада Србије донела је одлуку да пољопривредницима дуплира давања по хектару, па ће уместо 4.000 динара по хектару, сада бити исплаћено 8.000 динара по хектару, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Према његовим речима, Влада Србије је ту одлуку донела због енергетске кризе и важности хране у целокупном систему.

„Влада Србије је донела одлуку да повећа давања за српски аграр по хектару, уместо 4.000 динара по хектару, сада ће Влада Србије давати 8.000 динара по хектару или укупно више од 120 милиона евра давања“, рекао је Недимовић.

Каже да ће сва средства бити исплаћена у првих 10 дана марта како би се несметано реализовала пролећна сетва.

Недимовић је истакао да влада из године у годину повећава буџет за српски аграр и додао да влада и пољопривредници заједно сваке године повећавају извоз српске хране.

„Надам се да ће ова мера допринети бољој реализацији и бољој успешности српског аграра“, навео је Недимовић.

Удружења пољопривредника незадовољна разговорима

Представници неколико удружења пољопривредника из Војводине нису на данашњем састанку у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде прихватили повећање државне субвенције по хектару са 4.000 динара на 8.000 динара.

То је изјавио за Танјуг један од учесника састанка председник удружења „Доловачки паори“ Марко Бојтар.

„Министар је понудио још 4.000 динара на постојећу субвенцију, која би била уплаћена од 3. марта, али смо ми рекли да је то за нас неприхватљиво, а оставићемо чланству да одлучи шта даље да се ради“, рекао је Бојтар.

Навео је да су на разговорима у кабинету премијерке Брнабић учествовали представници удружења пољопривредника из Долова, Србобрана, Зрењанина, Ботоша, Стајићева и Српског Итебеја.

„Наш захтев је био да субвенција по хектару буде 200 евра за површину до 100 хектара, плус регресирани дизел по цени ослобођеној акциза, али нам је на сто стављен предлог од 8.000 динара који ми нисмо прихватили“, навео је Бојтар.

Додао је да су пољопривредници предложили алтернативу од 12.000 динара по хектару за површине до 20 хектара, а да се након формирања нове Владе Србије донесу уредбе о повећању субвенције и укидању акциза на дизел, али да ни то није прихваћено.

„Премијерка је рекла да у буџету не постоји простор за такве мере и да Влада у техничком мандату пред изборе не може да доноси такве одлуке“, пренео је Бојтар.

Објаснио је да је сума од 12.000 динара по хектару затражена, због тога што је прошле године за износ субвенције од 4.000 динара могло да се купи 100 килограма ђубрива, а да данас та количина минералног ђубрива неопходног за пролећну сетву кошта 100 евра.

ТопПрес/  Извор: Танјуг