foto-tanjug

Процена штете проузроковане елементарним непогодама биће позната за 10 до 15 дана, изјавио је министар за пољопривреду и заштиту животне средине Бранислав Недимовић, истичући да ће Влада обезбедити помоћ.

Недимовић је подсетио да је елементарним непогодама претходних дана погођена 21 општина и да је Влада формирала комисију за процену штете.

Он није могао да прецизира колика ће то помоћ бити.

„Колико ће она износити не знамо док не добијемо детаљне податке о висини штете, али оштећени привредници и грађани свакако могу очекивати неку врсту помоћи, било у новцу или опреми“, казао је Недимовић.

Недимовић је открио и шта би урадио са 1,5 милиона динара, колико Министарство пољопривреде кроз стартап програм даје младима.

„За 12.600 евра, колико држава даје младим пољопривредницима, подигао бих засад облачинске вишње на површини од 1,5 до два хектара са системом за наводњавање. Друга опција је сточарство, купио бих 30 оваца, а поред ове субвенције од државе бих добио додатних 7.000 динара по овци“, навео је Недимовић.

Он је рекао да ће конкурс бити објављен 1. јула и да ће трајати 90 дана.

Наводи да су ове године правилником одређени стриктнији услови и да носилац пројекта мора да уплаће пензионо и не сме да има више од 40 година.

Говорећи о малинарима, Недимовић наводи да држава не може да утиче на цену малине, али то не значи да не треба да помогне.

„Можемо да регулишемо тржиште, да водимо рачуна да не дође до поремећаја и злоупотреба, али да држава буде ту када имамо екстремне ситуације“, рекао је Недимовић.

Према његовој процени, може се очекивати да ће цена малине бити све нижа.

„Зато би малинари нижу цену требало да компензују већим засадима и количинама, требало би да обрате више пажње на квалитет, да диверзификују засаде и да поред малине гаје и неко друго воће. Важно је и да стандардизују нашу производњу да избрендирају српску малину, а не да говоре о ариљској или пријепољској малини“, саветује Недимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг