Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија током ове године извезла храну у вредности већој од пет милијарди долара, што је највише у историји.

„Очекујем да ће резултати у следећој години бити још бољи, јер ће храна тек бити важна у пост ковид периоду“, рекао је Недимовић гостујући на Телевизији Прва.

Он је истакао да министарство покушава да у пољопривреду доведе што више младих у пољопривреду и да даје добре субвенције за стартапове у пољопривреди.

Држава је ове године идентификовала 1.350 хектара напуштеног земљишта, а министар каже да то земљишсте иде у закуп и то путем електронских лицитација.

„Гледао сам електронску лицитацију у Вршцу на којој је држава одлично прошла. Земљиште је давано у закуп по ценима од 35.000 до 151.000 по хектара за годину дана. У другој општини све парцеле су издаване по цени од 60 до 70 хиљада по хектару годишње. Да се људима не исплати, не би плаћали толику закупнину“, закључује Недимовић.

Он додаје да у пољопровреди очигледно има новца и да ће га тек бити јер ће храна, како је рекао, бити све важнија и све скупља.

„То посебно важи за пшеницу, кукуруз, сојина сачму и све остале житарице“, истакао је Недимовић.

Он каже да је његово министарство у потпуно спремно за „Отворени Балкан“ и пласман хране у оквиру те иницијативе.

„Када се сруше границе у фитосанитарном систему, само небо је граница у погледу хране. Нама је циљ да у наредних годину, две подигнемо трговину храном између ове три земље на са 420 милиона а милијарду долара“, поручио је Недимовић.

Матић: И у 2022. довољно основних животних намирница на тржишту

Министарка трговине Татјана Матић изјавила је да може са сигурношћу да обећа грађанима да ће наша земља и следеће године имати довољно брашна и основних животних намирница на тржишту.

„Могу грађанима да обећам да ће у следећој години бити довољно пшенице и брашна и да ће снабдевеност нашег тржишта основним животним намирницама бити одлична, као и до сада, и да грађани по том питању не треба да брину“, рекла је министарка одговарајући на питање Танјуга шта може са сигурношћу да обећа грађанима у следећој години, када је реч о раду њеног министарства.

Србија је, каже, један од највећих произвођача пшенице и кукуруза у Европи и има довољно пшенице не само за своје потребе већ и за извоз.

„Тако да нема никакве бојазни да ли има и да ли ће бити довољно брашна“, нагласила је она и додала да и Републичка дирекција за робне резерве располаже довољним залихама пшенице.

ТопПрес/ Извор: Танјуг