Буџет за субвенције у 2019. години биће већи за готово седам милијарди динара, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Највише ће бити издвојено за товно говедарство, млечно говедарство и сточарство што је веома битно због извоза меса у Турску, а отварамо и друга тржишта. Када је реч о осигурању ићи ћемо на повећање премија осигурања за крајеве које су изложени ризицима са 40 на 70 одсто. То је много новца више захваљујући мерама фискалне консолидације“, рекао је Недимовић за РТС.

Истиче да пољопривредници не треба да брину ни око даље исплате субвенција.

„Ове недеље је 16.500 добило новац од осигурања, а за механизацију још 2.500“, каже Недимовић.

Он је подсетио и да је после готово десет година Србија добила акредитовану националну референтну лабораторију за испитивање квалитета млека, што произвоћачима омогућава да информацију о квалитету свог млека добије директно од државне лабораторије.

Напомиње да је ова лабораторија отварана још од 2009. године, али да је тек сада отворена и да је тиме завршен процес акредитације што је веома важно за произвођаче.

Поводом вести да је ове недеље ухапшено неколико људи из Управе за аграрна плаћања, Недимовић истиче да је за било какав криминал нулта толеранција.

„Нико не сме да стоји између пољопривредника и државе јер држава је издвојила новац за пољопривреду. Реч је о два лица које су покушала да приме мито и за то су осумњичени, ја мислим да то не сме да се дешава и те ствари ћемо решавати као и до сада“, закључио је министар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг