Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Закон о ангажовању сезонских радника у пољопривреди идеално решење за сузбијање рада на црно, а да су при томе задовољни и радници и приватни сектор и држава.

Гостујући на панелу у оквиру завршне конференције пројекта „Јавно-приватни дијалог за развој“, који се данас одржава у београдском хотелу „Метропол“, Недимовић је навео да је овај Закон спроведен на иницијативу приватног сектора, а у сарадњи са НАЛЕД-ом.

„Од овог Закона нема бољег решења јер од њега држава има корити, систем пријаве радника је једноставан и нема више потребе да инспекција јури непријављене раднике“, казао је Министар.

Објаснио је да је проблем са сезонским радницима увидео још док је био на функцији председника општине, када су му се пољопривредници јављали са проблемом исплате сезонских радника која је обављана „на црно“, као и са проблемом повреда на раду непријављених радника.

Додао је да се када је почео да врши функцију министра обратио НАЛЕД-у за помоћ и истакао да се овим Законом регулише и питање ангажовања странаца на који долазе у нашу земљу на сезонски рад.

Овај закон, који се примењује од 2019, донет је с циљем да се послодавцима олакша пријава радника и до 2021. је преполовио сезонски рад на црно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг