Топола – Берба јабуке је у пуном јеку, ипак за поједине домаћине ових дана се берба обуставља. Разлог је како кажу недостатак гајбица, тзв. јабучара. Дрвене летварице у које се пакују јабуке  су  запремине 13 – 14 кг,  а цена једне гајбице на тржишту  је од  68 – 74 динара/комад. Према речима воћара ко се није обезбедио на време јабучарима сада је у озбиљном проблему.

„Обрао сам тек трећину овогодишњег рода, иако је била лоша година јабука је изнела солидан род. Што се тиче квалитета углавном је друга класа јер је град оштетио али има и прве класе. Ипак морамо је обрати и сместити у хладњачу док се не појави купац. Брали смо неколико дана и сада смо морали да прекинемо јер немамо амбалаже. Ко је на време прорачунао колико му треба и набавио гајбице  сада може без проблема да бере , ли ја сам ето остао без амбалаже и што је најгоре и на тржишту је слаба понуда“, тврди воћар из села Винча.

У засаду нашег саговорника заступљене су три сорте Ајдаред, Грени Смит и Златни Делишес.

Према речима воћара из овог краја откупа јабуке још увек нема, за сада се на неколико откупних места од воћара купује само јабука падалица у џаковима по цени од четири  динара за килограм.

ТопПрес

Јабука Златни Делишес, фото: ТопПрес