Сушно и хладно пролеће угрожава засејану пшеницу, јечам и раж, а ниске температуре су 90 одсто оштетиле ране кајсије и трешње.

Због тога ову пољопривредну годину прати много проблема и све је неизвеснија, рекао је стручњак за пољопривреду Милан Простран.

Он је агенцији Бета рекао да је мањак падавина омогућио да се посеју пролећне културе, међу којима је најважнија шећерна репа, али да већ неколико година нема влаге ни у дубинским депоима из којих биљке црпе влагу када нема површинске.

„Већи део пшенице на око 570.000 хектара је посејан ван оптималног рока и она је слабо никла, па је део преоран и не треба очекивати велике приносе и вишкове за извоз“, рекао је Простран.

Додао је да се смањују и површине засејане шећерном репом јер је, због либерализације тржишта и притиска произвођача шећера од шећерне трске, чија је производња рентабилнија, започела „криза шећера“, па би произвођачи те индустријске биљке требало да инсистирају на чврсто склопљеним уговорима и гарантовању цене.

Пољопривредницима ће, како је рекао Простран, ова година бити тешка јер ће због велике суше и отпорности земљишта потрошња горива бити већа за око 20 одсто.

Тврдо земљиште ће, према његовој процени, повећати и ломове делова и кварове на трактору, па је добро што је бар одложена регистрација трактора, што би био додатни издатак.

„Година не наговештава ништа добро, не знам да ли ће државу због тога заболети глава, али својевремено се пољопривредницима помагало на разне начине, а то чини и ЕУ“, рекао је Простран.

Истакао је да су ране трешње и кајсије у Гроцкој, Смедереву, Тополи и другим воћарским крајевима који су на мањој надморској висини, углавном пропале.

ТопПрес/ Извор: Б92