Топола – Пре седам година аронија се сматрала биљком будућности и тада је доживела своју експанзију, многи су због тога у Тополи засадили ово лековито воће, надајући се сигурном пласману и доброј цени. Један од њих је и Бојан Мијаиловић из села Војковци, који под аронијом има површину од 30 ари.

„У почетку се цена кретала око 400 динара и била је више него добра, међутим, из године у годину се смањивала и сада смо дошли до неких 100 динара, а немамо коме ни да је продамо. Задњих пар година су изузетно тешке за ово воћe,потражња је јако мала“, рекао је Бојан за РИНУ.

Бојан Мијаиловић, фото: РИНА

Ово лековито воће сада бере само по поруџбини и продаје на килограм.

„Људи зову, углавном су то мање количине до 100 килограма, ми породично наберемо, пошаљемо брзом поштом или дођу до нас и сада једино тако можемо да продамо део овогодишњег рода“, каже Бојан.

Иако се многи воћари често одлучују да засад посеку, када нема откупа или је цена ниска, овај воћар из Тополе истиче да се неће направити тај корак, јер аронија не захтева велика улагања. Потпуно је органска биљка, не третира се хемијски, а ђубри стајњаком.

„Једино што имам обавезу да урадим то је да истримеришем траву, остало ништа и притом родила је одлично. Сваки жбун је препун бобица чак су се гране савиле до земље од рода. Нећу да их сечем, нека рађају, надам се да ће бити боље и да ће се аронија вратити на место које заслужује“, сматра Мијаиловић.

Бојан аронију бере по поруџбини, фото: РИНА

Део овогодишњег рода, завршиће у преради, то је још један начин да се заради од лековитих бобица, а сок од ароније позитивно утиче на целокупан организам.

„Може се осушити па за чај, кувамо слатко, највише правимо сок. Помешамо са купином, прокувамо, процедимо и додамо шећер. Такав домаћи сок може да стоји неколико година и купаца увек има. Продаја свеже ароније иде теже, али ето ми на селу се трудимо да искористимо од природе све што можемо, па тако направимо преко 100 литара сока, зависно колико имамо времена, али за унучиће, пријатеље увек мора да има“, прича Бојанова мајка Гордана.

Бројна истраживања потврдила су лековитост ароније. Тамне бобице садрже велику количину каротена, који спречава оштећење очију и могућност стварања катаракте. Аронија помаже при регулисању телесне тежине. Она спречава стварање вишка масноће око стомака. Бобице ароније познате су по томе што побољшавају циркулацију крви, јачају крвне судове и смањују ризик од срчаних болести. Ово воће спречава и појаву дијабетеса и других кардиоваскуларних болести.

ТопПрес/ РИНА

Гордана од ароније припрема сок, фото: РИНА