Топола –  Захваљујући природним лепотама српских села и кућа које данас сведоче о изузетном градитељству наших предака који су стрпљиво уграђивали сваки уклесани камен стварајући свој дом, многи данас имају срећу да уживају у наследству које су им преци оставили. Две сестре су отишле и неколико корака даље па су дедину кућу преуредиле и отвориле врата гостима из целе Србије.

Фото: ТопПрес

„Идеја се родила 2020. године када смо због короне сви били затворени и онда смо време проводили овде. Кренули смо полако са сређивањем куће, фарбањем прозора, врата и тако смо осмислиле да уредимо у етно стилу и полако кренемо са сеоским туризмом. Назив ‘Ајдемоте’ је заправо била узречица нашег деде Будимира од којег смо наследиле имање“, каже за ТопПрес Милена Нешић Павковић.

Породично имање необичног назива издаје се цело, пространо двориште и две куће само су део понуде за госте који су већ у овој првој години стигли из разних крајева Србије.

Фото: ТопПрес

„Углавном долазе групе туриста или породице које су жељне мира и тишине. Топола је прелепа а ми смо близу, такође смо и на пола пута до Аранђеловца, овде су дивни људи, прелепи предели и пејзажи, наше двориште је пространо, куће су опремљене и јако функционалне, доста разноврсних детаља за децу“, истиче Милена.

Њена сестра Милица наглашава да је прелепа природа и традиционална српска храна оно што сваког госта овде чека али ту је још доста тога.

Фото: ТопПрес

„Ми имамо дедину и ујкину кућу, дедина кућа је капацитета за осам особа, три спаваће собе, осам кревета, купатило, вински подрум и кухиња. Ујкина кућа има две собе, четири лежаја, кухињу и купатило. Имање нуди могућност преноћишта за две породице и њихове пријатеље, могу изнајмити целу кућу, сами припремати храну а можемо и ми за њих то урадити. Имање се простире на скоро једном хектару, за децу је право уживање“, каже Милица Станковић.

У част деде који је градио кућу која је данас отворена за туристе, све је остало у духу старог времена, а вински подрум данас је права атракција.

Фото: ТопПрес

„Дедина пожртвованост и вредноћа је резултат свега овога, када је правио ову кућу, камен је извлачио са коњима, све што је тада купљено задржано је и рестауирано. Деда се бавио пољопривредом, у подруму је складиштио вина и ракије, и њега смо преуредили од старих бачви смо направили столове па сада овде у њему могу да се организују неке презентације или мање прославе до 15 људи“, рекла је Милица.

Фото: ТопПрес

Најмлађима је на располагању кош који је некада служио за складиштење кукуруза, а сада је права деција играоница. На овом месту налазе се бројни реквизити који служе за дечју игру и забаву а бројне породице које су овде пронашле место за одмор организовале су и рођендане своје деце управо ту.

Ајдемоте са свакако необичном понудом у Опленачком крају уврстио на туристичку мапу Тополе у којој су млади на време препознали потенцијале сеоског туризма и богатства које су им преци оставили у наслеђе.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес