Топола – За најрадоснији хришћански празник Божић везују се бројни обичаји, један од њих је и Божићна вожња која се у многим местима одржава.   После богате гозбе и ломљења чеснице домаћини куће би се упутили у Божићну вожњу, која је на селу али и у граду обичај који се не изоставља. Некада су се организовале шетње на коњима, после окупљања у селу, домаћини би кренули од куће до куће. Свако би их испред куће сачекао и изнео послужење, вино, врућа ракија, мезе и тако до мрака.

Са доласком трактора обичај се променио, па су ови четвороточкаши постали превозно средство у Божићној вожњи. Тако је било и на овај Божић, када је на десетине трактора засвирало селима око Тополе.

„То је обичај који су нам наши дедови оставили у аманет и без обзира како је напољу ми се окупимо и возимо. Некада запреге и коњи, данас трактори али је битно да се обичај не заборави. Верује се код нас у селу да ако се данас провоза трактор целе године ће нам послови у пољу ићи како треба“,  кажу за ТопПрес домаћини из Липовца.

Своје четвороточкаше на друм су истерали и домаћини у  другим селима ове општине.

ТопПрес

Фото: ТопПрес